Пређи на главни садржај

Hormoni kupuju, ne mi?!


Pre neki dan sam objavila tekst o tome kako hormoni utiču na naše telo spolja, kad smo nervozni,pod stresom ili ciklusom. E sada, ovo govori da mi ˝žene˝ do nekle i nismo krive kada nam se pojavi malo veća želja za šopingom i sl. stvarima ;)



Plodni dani ciklusa najčešće nisu opasni po liniju, ali mogu biti ubitačni po novčanik, tvrde stručnjaci


    Ludovanje hormona usled menstrualnog ciklusa utiču na navike žena u kupovini, pokazali su rezultati najnovijih istraživanja.
„Naš cilj bio je da pokažemo kako ženski ciklus utiče na potrošačke navike, na trošenje novca i odabir artikala u industriji tekstila, kozmetike i hrane", rekao je Gas Sad, jedan od istraživača, profesor marketinga poslovne škole „Molson" pri Univerzitetu u Montrealu.

Proučavane su životne navike 59 žena tokom 35 dana.

Ispitanice su vodile dnevnike u koje su precizno upisivale svoje odluke donete po pitanju oblačenja, kozumacije kalorija, higijene i ulepšavanja i kupovine tokom meseca. Otkriven je izvestan šablon u ponašanju.

Naime, tokom plodnih dana ciklusa (od 8. do 15. dana u slučaju ciklusa od 28 dana) primećeno je da lepši pol više pažnje poklanja svom izgledu.

Objašnjenje za ovaj fenomen leži još u praistoriji, u samom početku evolutivnog procesa.

„Nekada su žene morale da se fokusiraju na aktivnosti koje bi ih učinile poželjnim suprotnom polu tokom plodne faze mesečnog ciklusa, kada je verovatnoća za začeće bila najveća", objasnio je profesor Sad.
Cokolada.jpg
Hormonski disbalans utiče i na pojačan apetit

Ti isti psihološki mehanizmi postepeno su doveli do povećane konzumacije tokom tog dela meseca.

Istraživači su uvereni da će njihovo otkriće pomoći ženama u traženju obrazaca u svom ponašanju, što bi dovelo do većeg stepena svesno donesenih odluka tokom problematičnih dana, bilo da se radi o unošenju kalorija ili kupovini.

    




Izvor: RTS


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...