Пређи на главни садржај

Stari lek-Voda




Pijte više vode. Hipokratov dve hiljade godine star savet i dalje je na prvom mestu, bez obzira i na to što je uzrok nastanka kamena ili kakav m je sastav. Jedna studija utvdila je da su ljudi koji su pili najviše tečnosti za 29 odsto smanjili izik od nastanka kamena. Uzimanje mnogo tečnosti smanjuje opasnost od od nagomilavanja kalcijuma, oksalatai svih drugih minerala iz urina koji prave kamen.


 Razlog: voda razblazuje  koncentacije minerala koji kistalisanjem gade kamen.

Istraživanja čak pokazuju da ljudi koji izluče manje od jednog litra mokraće na dan imaj mnogo veće izglede da dobiju kamen nego oni koji izlučuju dva put toliko. Tečnost je veoma korisna kod jedne trećine osoba sa kamenom koje ne unose previše belančevina, natrijuma, oksalata, i kalcijuma, ali su veoma podložni stvaranju visokih koncentracija minerala u mokraći.
Nažalost,većina ljudi uverena da uzima više tečnosti nego što to stvarno čini. Treba popiti najmanje osam čaša tečnosti u toku dana, a nekada se preporučuje dvostruko više, naročito kad su vrućine i znojenje veliko. Trebalo bi izbegavati sledeće napitke pogotovu ako ste na dijeti sa malo oksidanata i belančevina ili oksalata: čaj, kakao, sokove od arguma i jako zaslađena bezalkoholna pića.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...