Пређи на главни садржај

Pakovane salate pune bakterija?


                                     avlxyz / Flickr.com

Jedna američka firma nedavno je prijavila više od 5.000 slučajeva pojave ešerihije koli u ovakvim pakovanjima. Ova bakterija se pojavljuje uglavnom zbog loših sanitetskih uslova i prisustva fekalija koje se nalaze u mnogim spakovanim salatama. 

Međutim, niko ne preporučuje da prestane da jedete salate već samo da preduzmete neke mere opreza kako biste bili sigurni da nećete ugrozite zdravlje. 

Uvek operite salatu, čak iako na kutiji piše da je ona već oprana. Ispiranje neće ukloniti sve bakterije može sprati preostale komade zemlje. Pranje čistom vodom je delotvorno kao i sve drugo. Nema potrebe da koristite deterdžent, sirće ili neke posebne proizvode za pranje. 

Kupite pakovanja koja su što dalje od roka trajanja. Istraživanja su pokazala da su se bakterije uglavnom javljale u pakovanjima kojima je ostalo još 5 dana do isteka roka. 

Izaberite radije sveže povrće nego pakovano. Pakovanja menjaju okruženje koje može biti pogodno za razvoj bakterija. Sveža, cela glavica kupusa je obično jeftinija ali i sigurnija za jelo. 

Kupovina lokalnih namirnica može vam obezbediti dodatnu zaštitu jer su ti proizvodi obično svežiji i bakterije nisu imale vremena da se razmnože; to bi trebalo da smanji rizik od centralizovane kontaminacije.








Izvor vesti: B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...