Пређи на главни садржај

Чипс и пржени кромпири највише гоје




Сматра се да су чипс и пржени кромпири заједно са  газираним пићима најодговорнији за гојење. То је закључак истраживача са Харвард универзитета донет на основу анализа које су рађене последњих 20 година.
Са друге стране, ако једемо храну која је богата целулозом уз јогурт, губимо тежину. Стручњаци указују на то да ћемо, ако једемо доста здраве хране, јести мање хране која није здрава. Такође, храна богата целулозом ствара нам осећај ситости, док пржени кромпири, слаткиши или газирана пића имају бољи укус, али смо након тога убрзо поново гладни.

Нема сумње да особе које пију јогурт чине пуно за   одржавање нормалне телесне тежине. Такође, особе које се здравије хране, ако при том не пуше и ако умерено пију и спавају 7-8 сати у току ноћи, имају много више енергије и много више физички вежбају.
У периоду од 1986. до 2003 године, истраживачи су анализирали 120.877 мушкараца и жена у САД-у који су имали номалну телесну тежину и поделили су их у три групе. У просеку су добијали на тежини 1,5 kg на сваке 4 године, што је износило око 7,5 килограма за 20 година и имали су повећан ризик од оболевања срца, шећерне болести и рака.
Студија је специјално била фокусирана на однос добијања на тежини и консумације одређене врсте хране код жена. Закључено је да све врсте кромпира, а нарочито чипс и пржени кромпир, доводе до гојења, али и да црвено месо, месне прерађевине, слаткиши и зашећерени воћни сокови имају исти ефекат. Поврће, воће, јогурт и коштуњави плодови – показали су се као најефикаснији у одржавању оптималне телесне тежине.


Чланак је објављен у часопису “New England Journal of Medicine” 


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...