Пређи на главни садржај

Koktel vitamina za imunitet


                                                     

Za jak imunitet potrebno je svakoga dana uneti tri vitamina - A, C i E. Naročito su delotvorni u kombinaciji. Da bi se zadovoljile sve neophodne potrebe, nutricionisti preporučuju takozvanu ACE salatu od šargarepe, paradajza, paprike i seckanog peršuna, u koju se dodaje marinada od limunovog soka, ulja od pšeničnih klica, so i biber. 

Osim salate, preporučuje se i ACE koktel, koji sadrži četvrt litra sveže ceđenog soka od pomorandže, osminu litra soka od šargarepe i dve kašičice ulja od klica pšenice. Koktel je dobro popiti za doručak. 

Vitamin A je dobar za oči i disajne puteve. Vitamin C, osim što štiti od prehlade, organizam brani od stresa i učestvuje u produkciji hormona sreće. 

Što se tiče vitamina E, on je „primabalerina u baletu vitamina“, kako ga je slikovito opisao bečki doktor Hademar Bankhofer. Izuzetno je važan za jačanje srca i krvotoka, ali i za smanjenje alergičnih manifestacija kod ljudi sklonih raznim oblicima alergija.












Izvor vesti: B92



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...