Пређи на главни садржај

Kako se rešiti gorušice




Ako nemate često gorušicu, smanjite masti. One su vam najveći neprijatelj,koji može da vam povremene gorušice pretvoriti u česte gorušice. Za nastanak njen krivi su i obilni obroci, alkohol, kasno večeravanje, i odlazak u krevet ubrzo posle jela. Ako vam se gorušica ponavlja, možete smanjiti njihovu učestalost  i težinu napada ako se pridržavate sledećih saveta:

                     

*Smanjite unošenje masne hrane, jedite više  složenih ugljenih hidrata i belančevina.

*Smanjite ili potpuno izbacite čokoladu, nanu, kafu, alkohol, i sirovi crni luk, koji mogu da opuste sfinkter i izazovu penjanje kiseline u jednjak.

*Ako vam se čini da vamje jednjak osetljiv na sokove od arguma i na ljutu začinjenu hanu, izbegavajte ih. Ako dobijete gorušicu posletakve nadražujuće hrane, odmah popijte vodu( ili drugu tečnost koja nije kisela) da sperete štetnu supstancu iz jednjaka.

*Ako ste gojazni, smanjite telesnu težinu. Gubitak 5 do 7 kg može da poboljša stanje jer višak kilograma pitiska sfinkter.

*Ne idite u kevet bar tri sata posele jela. Ako sedite ili stojite, Zemljina teža sprečava refliks,ali ako ležite, toga nema. Spavanje sa podignutim uzglavljem moze takođe da pomegne da se izbegne gorušica.

*Bolje je da ležite na levoj strani nego na desnoj,zato što jednjak ulazi u želudac sa desne strane. Prema tome, ako ležite na desnoj strani, jednjak je na desnoj strani, jednjak je ispod nivoa želudačnog otvora, olakšavajući prelazak kiseline u jednjak. Dokazano je da čovek ima manje izgleda da dobije gorušicu kada leži na levoj strani.

*Čuvajte se odlaska u krevet ubrzo posle uzimanja alkohola jer je često pokreće čak i kod ljudi koji nikada nisu patili od gorušice

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...