Ako nemate često gorušicu, smanjite masti. One su vam najveći neprijatelj,koji može da vam povremene gorušice pretvoriti u česte gorušice. Za nastanak njen krivi su i obilni obroci, alkohol, kasno večeravanje, i odlazak u krevet ubrzo posle jela. Ako vam se gorušica ponavlja, možete smanjiti njihovu učestalost i težinu napada ako se pridržavate sledećih saveta:
*Smanjite unošenje masne hrane, jedite više složenih ugljenih hidrata i belančevina.
*Smanjite ili potpuno izbacite čokoladu, nanu, kafu, alkohol, i sirovi crni luk, koji mogu da opuste sfinkter i izazovu penjanje kiseline u jednjak.
*Ako vam se čini da vamje jednjak osetljiv na sokove od arguma i na ljutu začinjenu hanu, izbegavajte ih. Ako dobijete gorušicu posletakve nadražujuće hrane, odmah popijte vodu( ili drugu tečnost koja nije kisela) da sperete štetnu supstancu iz jednjaka.
*Ako ste gojazni, smanjite telesnu težinu. Gubitak 5 do 7 kg može da poboljša stanje jer višak kilograma pitiska sfinkter.
*Ne idite u kevet bar tri sata posele jela. Ako sedite ili stojite, Zemljina teža sprečava refliks,ali ako ležite, toga nema. Spavanje sa podignutim uzglavljem moze takođe da pomegne da se izbegne gorušica.
*Bolje je da ležite na levoj strani nego na desnoj,zato što jednjak ulazi u želudac sa desne strane. Prema tome, ako ležite na desnoj strani, jednjak je na desnoj strani, jednjak je ispod nivoa želudačnog otvora, olakšavajući prelazak kiseline u jednjak. Dokazano je da čovek ima manje izgleda da dobije gorušicu kada leži na levoj strani.
*Čuvajte se odlaska u krevet ubrzo posle uzimanja alkohola jer je često pokreće čak i kod ljudi koji nikada nisu patili od gorušice
Коментари
Постави коментар