Пређи на главни садржај

Mesne prerađevine i rizik od dijabetesa




Dva šnita slanine, jedna viršla ili porcija drugih prerađevina crvenog mesa svakog dana, znatno povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2, poručuju američki stručnjaci iz Harvardske škole za javno zdravlje.

Guliver/Getty Images



























Oni su utvrdili da konzumiranje 50 grama prerađenog crvenog mesa dnevno povećava rizik od šećerne bolesti za 51 odsto, dok svakodnevno konzumiranje 100 grama neprerađenog crvenog mesa povećava rizik od te bolesti za 19 odsto.

Rizik se smanjuje ukoliko se crveno meso zameni belim ili orašastim plodovima, mlečnim proizvodima s malo masnoće ili proteinima iz integralnih žitarica.

Do ovakvih zaključaka se došlo analizom upitnika jedne velike studije, u kojoj je učestvovalo više od 200.000 američkih medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika, koji su praćeni između 14 i 28 godina.

Osim toga, podaci do kojih je došao harvardski tim su poređeni sa rezultatima nekih drugih istraživanja kojima su bile obuhvaćene još 442.000 osoba.

Od dijabetesa boluje gotovo 350 miliona odraslih širom sveta, a u SAD preko 11 odsto starijih od 20 godina, ili 25,6 miliona ljudi pati od tog oboljenja, podaci su američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dijabetes tipa 2 je hronična bolest, kod koje se javlja povišen nivo šećera u krvi. Često je izazvan gojaznošću, manjkom fizičke aktivnosti i nezdravim navikama u ishrani.

(Tanjug)

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...