Пређи на главни садржај

Maslinovo ulje deluje kao “brufen”



Doktor Gari Bičam sa Univerziteta u Filadelfiji na osnovu obavljenih  istraživanja,došao je do toga da maslinovo ulje sadrži ista jedinjenja kao i lek brufen.

To znači da maslinovo ulje može da pomogne kod reume,srčanih boljenja,bolova,zapaljenskih procesa  i drugih zdravstvenih tegoba u kojima je idikovan brufen.


Ideja da ispitamo maslinovo ulje,navodi dr Gari,je nastala zbog osećaja koji izaziva u grlu kada se proguta.
Isto kao kod 'brufena', ništa se ne događa u ustima kada uzmemo gutljaj maslinovog ulja. Ali, zato, kada ga progutamo 'sprži' nam grlo na istom mestu gde i 'brufen'”. Na osnovu ponašanja maslinovog ulja posumnjali smo da ima ista farmakološka svojstva kao i navedeni lek, što se i potvrdilo tokom istraživanja
                                
                                             


      
U maslinovom ulje je otkriven indentičan sastojak koji se nalazi i u leku. Došli su do zaključka da je u terapiskom smislu najbolje koristiti ulje koje se dobija prvim ceđenjem. Poznato je da se takvo ulje pravi na Siciliji..Kritu. I veoma je važno da se koristi svakodnevno,u kontinuitetu, koristi sirovo u ishrani za salate i povrće jer samo tako ono može postići svoj pun zdravstveni efekat.

                                 

     

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...