Пређи на главни садржај

Kokos- hit u kozmetici




Moć prirode - Kozmetička industrija svake sezone lansira hit sastojak koji obećava mnogobrojna čuda. Nova supernamirnica je kokos, u čijim blagodetima redovno uživaju Madona, Demi Mur i engleski fudbaleri
Pop pevačica Madona i glumica Demi Mur, na čijem izgledu mogu pozavideti i dvadesetogodišnjakinje, piju galone kokosove vode, dok supermodel Miranda Ker tvrdi da je višak kilograma posle trudnoće istopila ishranom bogatom kokosovim uljem.
Zato se vodeće kozmetičke kuće utrkuju u lansiranju novih proizvoda sa kokosom kojim obećavaju čuda.
- Kokosovo ulje, mleko i voda bogati su brojnim hidratantnim i hranljivim sastojcima koji su potrebni za zdravlje kože. Kokosovo mleko, koje se dobija iz pulpe ploda, bogato je hranljivim sastojcima, a istovremeno kožu hrani i čisti od nečistoća zahvaljujući prirodnim antibakterijskim sastojcima - kaže za „Dejli mejl" Lerna Kores, menadžerka kozmetičke kuće „Kores", čiji gelovi za tuširanje sadrže kokosovo mleko.

Oprez pri upotrebi

Američki dermatolog Nikolas Perikone, čije su pacijentkinje Eva Mendez i Dženifer Lopez, koristi kokos u novoj liniji kozmetičkih preparata koju je nedavno lansirao na tržište. I kozmetička kuća „Klinik" izbacila je dva nova proizvoda bogata kokosovom kiselinom, za koju je dokazano da čisti pore.
Međutim, kokos, upozoravaju dermatolozi, treba koristiti sa oprezom. Kokosovo ulje ne odgovara svim tipovima kože jer osetljiva reaguje crvenilom i alergijama. Ako imate osetljivu kožu, stručnjaci savetuju da ne upotrebljavate proizvode bogate kokosovim uljem.
- Kokosovo ulje ima jako hidratizirajuće dejstvo, ali istovremeno i zatvara pore - upozorava američki dermatolog Samanta Banting.
Postavlja se pitanje da li je kokos zaista čudotvorna namirnica. Iako je ovo voće vekovima jedan od glavnih sastojaka indijske i tajlandske kuhinje, na Zapadu se malo koristi zbog visoke količine zasićenih masnoća.
- Od svih namirnica koje postoje, kokos i kokosovo ulje imaju najveću koncentraciju zasićenih masnoća. Međutim, ova vrsta masnoća je najstabilnija od svih prirodnih masnoća i zato su najbolje za kuvanje jer ne oksidiraju prilikom termičke obrade. Čak je u nekoliko kliničkih ispitivanja, čiji su rezultati objavljeni poslednjih godina, navedeno da kokosovo ulje može da pomogne u oslobađanju suvišnih kilograma i da poboljšava sagorevanje kalorija kod osoba koje je redovno koriste u ishrani - tvrdi nutricionista Zoe Herkomb.

Moć kokosovog ulja

Poznata manekenka Miranda Ker izjavljivala je da je konzumiranjem četiri kašike kokosovog ulja dnevno - u salatama, kuvanim jelima i zelenom čaju - izgubila kilograme nagomilane u trudnoći. Kokosovo ulje koriste i sportisti, među kojima i fudbaleri engleske Premijer lige.
- Kokosovo ulje ne opterećuje jetru i daje trenutnu energiju, ubrzava metabolizam i brzo topi masnoće u predelu stomaka - tvrdi doktor Nikolas Perikone. Ipak, budite oprezni jer kokosovo ulje ima više zasićenih masnoća od maslaca, koja su povezana sa visokim nivoom holesterola u krvi.
Kokosova voda je novi napitak, bogat magnezijumom, kalcijumom i kalijumom, u čije se čudotvorne moći zaklinju brojne svetske zvezde.

Preuzeto sa pressonline





Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...