Пређи на главни садржај

Čuvar zdravlja-limun






Mnoge dijete preporučuju limun jer jer on daje osećaj sitostii istovremeno krepi umorno telo.Počnite da pijete limunadu I dobićete dragocenog saveznika zdravlja!

                                                      
Limun je na samom vrhu liste namirnica koje sadrže najviše antioksidanata. Zahvaljujući limunskoj kiselini,neutrališe toksične materije I njihovo dejstvo, olakšava varenje, ubrzava razgradnju masti I poboljšava asimilaciju hranljivih sastojaka.Jača imunitet I prirdni je antibiotik koji štiti od bakterija I virusa. Njegova kiselost odbija štetne bakterije ali privlači bakterije koje su dobre I korisne za  naš probavni sistem. Blago deluje na jetru,na varenje I na krvnu sliku koja jer snižava holesterol.

Navodno,limun pomažei kod menstrualnih bolova. Osim toga, limun biluje vitaminom C koji usporava starenje, I vitaminima B grupe,neophodne nervnom sistemu. Od minerala sadrži  kalcijum ,kalijum I magnezijum.


Sveže ceđen sok od limuna dobar je zato što:

 Umanjuje stres

 S obzirom na to da limunov sok sadrži visoku koncentraciju  vitamin C , pomaže u smanjenju stresa I depresije. Osobe saslabim imunim sistemom sklone s gubljenju ovog vitamina iz organizma kad god su suočeni sa nepredviđenim stresom. Osim toga, limun ima umirujući efekat na naše živce I time postaje omiljeno piće,naročito kada smo suočeni sa visokim nivoom stresa.


Održavadesni zdravim

 Utrljavanje svežeg ceđenog limuna ,pomaže kod bolnih desni. Takođe, kada imate problem sa desnima koje krvare, imajte na umu da limunov sok sprečava krvarenje. On čini čuda I kod lošeg zadaha,kao I kod skidanja fleka sa zuba. Ipak preporučuje se da se limunov sok koristi u granocama normalne,da se ne preteruje,jer limunov sok može kod preteranog korišćenja da ošteti zubnu gleđ.


Smanjuje holesterol

 Limunada je najbolji prirdni lek za snižavanje lošeg holesterola. Ona pomaže pomaže da podignete dobar holesterol ali I da smanjite podizanje nivoa lošeg holesterola. Poenta je u vitaminu C kojeg u limunu ima u izobilju ikoji zajedno sa limunskom kiselinom pomaže u redukovanju lošeg holestrola.


Održava kožu svežu

 Naša koža zahteva vitamin C.Svakodnevno pijenje limunade  pomaže koncentraciju kolagena u organizmu I oporavlja oštećeno tkivo. Vitamin C deluje I kao antioksidant koji sprečava pojavu bora ,fleka od sunca I bori se protiv slobodnih radikala koje mogu da prouzrokuju pojavu fleka I akni.


Sprečava infekciju grla

 Sveže ceđen limunov sok ima neverovatana antibakterijska svojstvai ispiranje grla njime dokazno,pomaže pri leženju oralnih infekcija kakve su upale grla ,crvenilo I angina.


Leči urinarne infekcije

Limun pomaže u izbacivanju vde I toksina kroz mokraću. Diuretička svojstva ,zajedno sa detoksikacijskim,čine limun odličnim izboromu lečenju infekcija urinarnog trakta.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...