Пређи на главни садржај

Namirnice koje brišu godine



UMESTO da se non-stop šminkate, mažete kreme ili pribegavate radikalnijim zahvatima da biste se podmladili, delujte preventivno i konzumirajte namirnice i napitke koji imaju moć da brišu godine, odnosno da vas učine i do deceniju mlađima.
 Thinkstock

Zeleni Čaj: Pijte ga svakodnevno, jer ubrzava metabolizam, pomaže kod dijabetesa, smanjuje rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema, ublažava stres...
Kakao: Bogat je flavanolima, prirodnim hemijskim jedinjenjima, koja poboljšavaju dotok krvi u mozak i mrežnjaču oka i poboljšavaju angiogenične ćelije u krvi, važne za obnavljanje krvnih sudava i njihovo funkcionisanje.
SpanaĆ: Sadrži antioksidanse, odlične u borbi protiv kancera. U šoljici spanaća nalazi se gotovo dvaput više vitamina K (važan za zdravlje kostiju) od preporučenog dnevnog unosa.
Brokoli: Pola šoljice ovog povrća, prokuvanog, sadrži više od dve trećine preporučene doze C vitamina, antioksidansa koji štiti imuni sistem. Brokoli sadrži sulforafan, koji je važan za detoksikaciju organizma i flavonoid kaempferol, koji ima antiupalna svojstva. Stoga, ako ste prethodne noći ludovali i to se vidi na vašem licu, jedite brokoli. On će vam vratiti sjaj.
Pasulj i graŠak: Ovo povrće, bogato antioksidansima, fenolima i flavonoidima, važan je faktor u borbi protiv raka dojke, snižava holesterol u krvi i prikuplja u toksine u sistemu za varenje. Od ostalog povrća preporučuju se karfiol, kupus i paradajz, zbog obilja biljnih hormona, pigmenata, vitamina, minerala i antioksidanasa.
Semenke lana: Obiluju omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vitaminima B1, B2 i C vitaminom, gvožćem i cinkom. Pravi su superheroji među zdravom hranom.
Pomorandža: Bogata je vitaminom C koji ubrzava metabolizam, važna je za vitalnost organizma, usporava starenje, smiruje različite upale i potpomaže proizvodnju kolagena. Slično dejstvo imaju i jabuke, kruške, limun, šumsko voće, zbog obilja vitamina C i antioksidanasa.
Riba: Ima čak 20 odsto proteina i omega 3 masne kiseline, koje snižavaju nivo holesterola u krvi, a i deluju preventivno kada je reč o bolestima srca i krvnih sudova. Uz to, riba je bogata vitaminima i mineralima, pa bi je na jelovniku trebalo imati barem dvaput nedeljno.
Piletina: Osim vitamina B kompleksa, sadrži i niacin koji pogoduje pretvaranju proteina, masti i ugljenih hidrata u energiju. Sadrži i selen, važan za hormonalni metabolizam i usporavanje starenja.
Ne zaboravite ni... maslinovo ulje (obezbeđuje esencijalne masne kiseline potrebne za proizvodnju hormona, štiti srce i krvne sudove i deluje kao antioksidans), koštunjavo voće (orahe, lešnike, bademe, jer sadrže vitamin E i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti), nemasni jogurt (izvor kalcijuma i vitamina D)...

Izvor:novosti

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...