Njome počinjemo dan, ona nam je odličan razlog za pauzu na
poslu, sredstvo za popodnevno opuštanje. Bez kafe uglavnom ne možemo, ali
koliko o njoj znamo?
Svejedno
je od koje se vrste kafe priprema napitak.
Netačno. Od 73 vrste drveta kafe, kultiviraju se samo dve,
arabica i robusta. ali, postoje deseci njihovih varijanti, od kojih se za
komercijalnu upotrebu uzgaja samo desetak varijanti arabice i pet robuste.
Kafa bez kofeina i nije kafa.
Netačno. Osobe koje ne žele uzimati kofein ili ga
moraju izbegavati mogu uživati u pravoj kafi. Ta se kafa dobija od uobičajenih
vrsta kafe kojima se posebnim postupkom oduzima kofein. Iako kafa bez kofeina
nema isti ukus kao ona s kofeinom, ipak je to prava kafa.
Kofein šteti zdravlju.
Netačno. Kofein ima snažno stimulativno delovanje, a
njegova lekovita svojstva poznata su još od 17. veka kada je kafa bila smatrana
lekom, a ne napitkom za užitak. Naučna istraživanja pokazala su da kofein može
imati štetno delovanje, ali samo ako se uzima u prekomjernim dozama. Otkriveno
je i da umereno konzumiranje kafe (2-4 šolioce dnevno) može smanjiti rizik od nekih
bolesti, poput astme, što se pripisuje učinku alkaloida teofilina.
Kafa deluje antioksidacijski.
Tačno. To se delovanje pripisuje polifenolu koji ima snažno
antioksidacijsko delovanje. Istraživanja su pokazala kako polifenol potiskuje
aktivni kiseonik iz stanica i na taj način smanjuje broj i usporava štetne
oksidacijske procese u telu. Takođe, utvrđeno je da polifenoli ublažavaju
negativne promene do kojih dolazi u menopauzi. Zavisno o vrsti i načinu
prerade, kafa sadrži 5–10 posto polifenola.
Kofein se ne preporučuje trudnicama.
Tačno
i netačno. Umereno
konzumiranje kafe u trudnoći ne izlaže se nikakvoj opasnosti ni po majku ni po dete.
U trudnoći je dopušteno dnevno popiti 2-3 šolice kafe, što iznosi približno
300-400 mg kofeina. No, valja voditi računa o tome da tokom trudnoće telu treba
dva puta više vremena za izlučivanje kofeina.
Instant kava nije prava kava.
Netačno. Instant kafa dobija se posebnim postupkom,
zamrzavanjem tečnog ekstrakta kafe na -40°C. Tako zamrznuti ekstrakt oblikuje
se u pahuljice koje se dovode u kontakt sa vazduhom zagrijanim na +50°C, pri
čemu dolazi do isparavanja vode. Rezultat tog procesa je dobijanje sitnih, suvih
granula instant kafe. Kvaliteta instant kafe zvisi od kvaliteta zrna kafe od
kojih se dobija. Stručnjaci tvrde kako se najbolja instant kafa dobija od
afričke robuste ili nekih vrsta brazilske arabice. Postupak dobijanja instant
kafe količinu kofeina u njoj dvostruko povećava, pa instant kafa sadrži i 10
posto minerala više od "obične" kafe. Prema tome, instant kafa je
prava kafa.
I kozmetički proizvodi sadrže kofein.
Tačno. Njegova svojstva poticanja površinske
cirkulacije, djelovanje na tonus kože i sprečavanje dehidracije uvelike se
koriste u kozmetici i negi. Kako potiče aktivnost enzima, kofein je vrlo
koristan u sprečavanju isušivanja i obnovi procesa stvaranja prirodnih masnoća
kože. Kofein se dodaje i anticelulitnim proizvodima i proizvodima za razgradnju
potkožnih masnoća jer potiče razgradnju masti.
Kafa sadrži vitamine i minerale.
Tačno. Kafa je bogata vitaminom PP (vitamin B3),
100 g kafe sadrži 40 mg tog vitamina. Koristan jer učestvuje u stvaranje dva enzima
neophodna za apsorpciju belančevina, šećera i lipida.
Što popijete u 100 ml (nezaslađene) kafe?
Dve kalorije, 99,3 g vode, 0,3 g šećera, 0,1 g masnoća, 66 mg
kalijuma, 6 mg magnezijuma, 2 mg kalcijuma, 4 mg vitamina C.
Коментари
Постави коментар