Пређи на главни садржај

Rešite se svim tegoba u ustima



Blagovremeno sanirajte karijes, kamenac, upalu desn, afte, izvadite neiznikle umnjake, započnite terapiju paradontopatije, pobedite naviku škrgutanja zubima i izbegnite ozbiljne komplikacije.
Zdravi zubi osnovni su preduslov za lep izgled i dobro zdravlje. Zato – ne ignorišite promene i na vreme započnite adekvatnu terapiju.



1 KARIJES

KAKO GA PREPOZNATI: Početni karijes se javlja na samoj površini zuba, i to najčešće na griznom delu, u vidu bele ili sive tačkice. Uznapredovali zubni kvar izgleda rupičasta lezija (udubljenje). Tu često upadaju ostaci hrane, što izaziva bol.
ŠTA DA URADITE: Primetite li bilo kakvu promenu koja podseća na karijes, odmah zakažite kod stomatološki pregled, što je manji kvar to će lečenje biti lakše i jeftinije.  Osim toga, ako na vreme popravite zub, nećete rizikovati da vam ovaj problem izazove ozboljne bolesti – psorijazu, alopeciju, upalu bubrega…

2 KAMENAC

KAKO GA PREPOZNATI: Kamenac je tvrda naslaga beložute ili braonkaste boje, nakupljena  pri dnu zuba,  između zuba i oko rubova krunica. Ova neestetska promena često je uzrok lošeg zadaha.
ŠTA DA URADITE: Ne pokušavajte sami da uklonite kamenac, jer možete povrediti desni i trajno oštetiti zube. Posetite stomatologa i podvrgnite se  ultrazvučnom skidanju kamenca. Taj tretman je potpuno bezbolan, ne izaziva krvarenje desni ( za razliku od onog mehaničnog) i, što je najbitnije, odstranjuje inajsitnije čestice kamenca.Nakon toga pojačajte oralnu higijenu, počnite da koristite interdentalni konac i vodicu za ispiranje usta( po preporuci lekara) kako biste sprečili, ili pak usporili ponovno formiranje naslaga.

3 GENGIVITIS

KAKO GA PREPOZNATI: Gingivitis ili upala zubnog mesa je veoma neprijatni problem. Manifestuje se crvenilom, oticanjemi krvarenjem desni, bolom u desnima, lošim zadahom i – ponekad sitnim gnojnim ranama.
ŠTA DA URADITE: Ako simptomi nisu jaki,uzmite u apoteci gel protiv zapaljenje desni i antiseptični rastvor za usta. Koristite se tim proizvodima onako kako piše u uputstvu, posle svakog pranja zuba ( najmanje tri puta dnevno) i upala ce brzo proći. A ukoliko imate rane na desnima, i ne možete zaustaviti krvarenje, javite se stomatologu. On će vam prospisati odgovarajući lokalni i sistemski antibiotic.

 4 AFTE

KAKO DA IH PREPOZNATE: Afte su svetli plihovi ovalnog oblika, sa crvenim rubom. Pojavljuje se na sluzokoži usne duplje ( na unutrašnjoj strain obraza, usana i jezika).Izazivaju bol, peckanje i neprijatan osećaj zatezanja.
ŠTA DA URADITE: Isprobajte rastvorljive flastere za afte. Oni sadrže gel koji istovremeno dezinfikuje i zaceljuje rane  u ustima te ublažava bol, pa u većini slučajeva rešava problem u roku od dva – tri dana. Ukoliko vamto ne pomogne, obratite se stomatologu za pomoć.

5 NEIZNIKLI UMNJACI

KAKO DA IH PREPOZNATE: Da li vam neiznikli umnjaci predstavljaju opasnost po ostale zube i opšte zdravlje – teško možete zaključiti sami. Oni uglavnom uzrokuju promene koje nisu vidljive golim okom – ciste uvilicama i menkim tkivima , resorpciju korenova susednih zuba, slabljenje ligamenata viličnih zglobova.. Retko šalju jasne signale – izazivaju otok i bol vilice, te uzrokuju promenene zubnog niza.
ŠTA DA URADITE: Uradite OTP snimak ( snimak obeju vilica) i odnesite ga na uvid zubaru. On će, na osnovu položaja i značaja umnjaka u zubnom nizu, proceniti treba li da se izvadi.

6 PARADONTOPATIJA

KAKO DA JE PREPOZNATE: Prvi pokazatelj ove bolesti jesu blago otekle, meke desni koje povremeno krvare i osećaj trnjenja, pečenja i stranog tela među zuba. U kasnijoj fazi javljaju se – ogoljavanje, rasklaćivanje i prevremeni gubitak zuba.
ŠTA DA URADITE: Idite specijalisti paradontologije i oralne medicine. Ukoliko bude potrebe, on će vam uraditi kiretažu paradontalnih džepova. Reći će vam čime i na koj način da održavate higijenu usta i koje nutrijente da uzimate kako biste sprečili širenje i napreovanje bolesti.

7 BRUKCIZAM

KAKO DA GA PREPOZNATE: Brukcizam – nesvesno škrgutanje zubima – javlja se u snu i u stresnim situacijama. Za posledicu neretko ima oštećenje zubne gleđi, povećanu osetljivost na toplo, hladno,kiselo, bol u vilici i glavobolja.
ŠTA DA URADITE: Obavezno se obratite stomatologu. On će vamsanirati štetu na zubima i izraditi splint (silikonski štitnikza zube), koji će vas zaštiti od daljih oštećenja. Osim toga, uzimajte kapi od valerijane, matičnjaka i drugih biljki koje ublažavaju stres. Zahvaljujući tome,postaćete opušteniji i samim tim prorediti lošu naviku.


Коментари

  1. Moglo bi se reći da redovno čitam tekstove na Vašem blogu i dopadaju mi se. Rekla bih da smo sličnih profesija čak i interesovanja:)
    Htela bih nešto da Vam dodam u vezi afti, a to je da se ne zna uzrok istih tj. da se smatra da su posledica pada imuniteta. Ukoliko imamo afte trebalo bi da izbegavamo da jedemo koštuničavo voće, kiselu hranu i prevrele sireve.

    ОдговориИзбриши
  2. Jako ali jako mi je drago što donekle čitate moje tekstove i što Vam se dopadaju,to me posebno raduje i u potpunosti se slažem što ste napisali za afte. I ono što bih ja mogla da zaključim , iz nekog mog ugla, je i to da većina bolesti dolazi zbog pada imuniteta ili je pak on samo pokretač nekih od bolesti.
    I svaka sugestija i kritika mi je veoma važna.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...