Пређи на главни садржај

Matični mleč - prirodni biostimulator

Od svojih baka sam slušala da je matični mleč jako dobar  za ceo naš organizam..često su mi govorile i za imunitet je dobar da se ne bi razboljevali često .. prosto je bio zaštitnik našeg celog tela.
Vođena time često sam to davala i svojoj deci, i da kucnem u drvo, dobro su. Uvek sam gledala da im dajem pred zimu, kad su se menjala godišnja doba jer je tada organizam slab i  podložan čestim infencijama.


matični-mleč-prirodni-biostimulatorMatični mleč - prirodni biostimulator, bioregenerator, imunomodulator je jedan od najsavršenijih proizvoda pčela.

Proizvod je sekrecije mladih pčela i predstavlja za maticu isto što i majčimo mleko za novorođenčad – hranu. Zahvaljujući mleču matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice i živi  5-6 g,  radilica samo 2 meseca.

Koristeći mleč, u sezoni polaže 2500 – 3000 jaja dnevno, što nadmašuje njenu težinu. Ovako impresivna biološka reprodukcija podstakla je brojna istraživanja o blagotvornom dejstvu ovog prirodnog biostimulatora na čovekov organizam.



Kao najsnažniji prirodni biostimulator i bioregenerator, dragoceno je sredstvo za za očuvanje zdravlja i ubrzanja procesa izlečenja.

Biološka vrednost matičnog mleča pominje se u najstarijim pisanim dokumentima nastalim pre 3000 do 5000g. Još od vremena Hipokrata poznata su lekovita svojstva mleča na ljude.

  Hemijski sastav

Matični mleč se smatra vrhuncem prirodne biosinteze- zbog čudesne kombinacije supstanci specifičnih samo za mleč.

Mleč sardži sve elemente potrebne za normalno funkcionisanje ljudskog organizma: belančevine, masti i ugljene hidrate. 
Belančevine mleča sadrže sve esencijelne amino kiseline. 
Šećeri su glikoza i fruktoza, koje ćelija direktno koristi kao energetski materijal.
Masti - nezasićene masne kiseline posebno se ističe 10-hidroksi2-decenoična kiselina (10-HAD) odgovorna za antimikrobna i antikancerogena svojstva mleča.
Mineralni sastav je veoma bogat, sadrži sve važne makro i oligoelemente.
Od vitamina sadrži - vitamine B-kompleksa,  manje količine A, D, E, K.

Mleč sadrži i biostimulatore: enzime, koenzime,biotine, nukleinske kiseline, kolagen-supstancu koja usporava proces starenja, gonadotropne-polne hormone, koji deluju na endokrini sistem.
Kisele je reakcije pH 3,5 - 4,5, osetljiv na toplotu, svetlost, vlagu, vazduh, metale. Najsigurnije se  sačuvaju  njegova  lekovita  svojstva  liofilizacijom.

Mleč-prirodni biostimulator i bioregenerator –deluje na nivou ćelije, stupa u dinamičan odnos sa njom.

U ćeliji deluje antioksidativno i regenerativno, podstiče izbacivanje štetnih produkata metabolizma istovremeno intenzivira regeneraciju oštećenih ćelija.  Mnogobrojne.kliničke studije pokazale su da mleč regeneriše ćelije endokrinog dela pankreasa.U mleču je prisutan peptid koji je veoma sličan insulinu, sličnog molekulskog sastava ima hormonsko dejstvo, reguliše iskorišćavanje glikoze.
Mleč regeneriše parenhim jetre, smanjuje odnos albumina i globulina koji je bitan u lečenju  obolenja jetre.

  Mleč – prirodni imunomodulator

Proteinski sastav, imunoglobulini, nezasićene masne kiseline povećavaju nespecifičnu i specifičnu otpornost organizma.
                                                                                                               
ANTIMIKROBNA SVOJSTVA- u mleču se nalazi moćan protein ROJALAZIN koji, delije na Gram + bakterije. Antimikrobnu moć posedune i nezasićena masna kiselina-10 HAD.

  Antivirusna svojstva

- U razređenju 1:10 unistava virus gripa
- Moćno preventivno sredstvo protiv virusa herpesa, Epštajn - Barovog, koksaki i virusa hepatitisa.

  Antitumorska aktivnost

Zaustavlja razvoj tumora i umnožavanje tumorskih ćelija (Hronična limfocitna leukemija, Limfosarkom, karcinom Erliha). Ovaj efekat potiče od lipidne frakcije -10-HAD.

Mleč regiliše krvni pritisak delujući na simpatični i parasimpatični nervni sistem, dilatira koronarne krvne sudove i popravlja ishranu srčanog mišića.Snižava ukupne lipide u serumu i reguliše LDL/HDL holesterol.

Kod  ARTRITISA  < bolove za 53% i  > pokretljivost zglobova ako se koristi najmanje 3 meseci, za ovaj efekat odgovorna je pantotenska kiselina.

  Mleč i kvalitet života  

Povećava životnu aktivnost, umnu i radnu sposobnost, psihofizičku izdržljivost, popravlja san, apetit, raspoloženje. Otklanja zamor, povećava moć koncentracije i pamćenja, intenzivira razmenu materija i  usporava proces starenja.

  Kontraindikacije za korišćenje mleči

Alergija na mleč, bolesti nadbubrežne, štitne žlezde, akutne infektivne bolesti.












Autor:dr.Verica Milojković / stetoskop  

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...