Пређи на главни садржај

Ruzmarin za koncentraciju


Ako želite da poboljšate koncentraciju, udahnite miris ruzmarina, savetuju naučnici sa Instituta za zdravlje u Kaliforniji.


Ako želite da poboljšate koncentraciju, udahnite miris ruzmarina, savetuju naučnici sa Instituta za zdravlje u Kaliforniji. Oni koji žele da poprave svoje školske, akademske ili profesionalne rezultate, mogu jednostavno da upale aroma lampicu sa eteričnim uljem ruzmarina ili da na radnom stolu drže grančicu ove lekovite začinske biljke.
Ukoliko imate problema sa koncentracijom, a morate da budete u top-formi i posvetite se umnom radu, svratite u kuhinju i zavirite u posude sa začinima. Naime, udisanje mirisa ruzmarina može da poboljša brzinu i tačnost pri obavljanju određenih mentalnih zadataka.
Više od 50 ispitanika rešavalo je komplikovane matematičke testove, a istraživače je zanimalo kojom brzinom će da procesuiraju nove informacije pre i posle izlaganja mirisu ruzmarina. Što je nivo cineola, glavnog hemijskog sastojka ruzmarina, bio veći, ispitanici su imali bolje rezultate. Osim toga su bili i brži, a na zadatke su odgovarali sa većom tačnošću. S druge strane, ruzmarinov miris nije uticao na njihovu budnost.
Ovo interesantno otkriće svakako ide u prilog aromaterapiji, a može da pomogne osobama koje imaju problema sa koncentracijom, bez obzira na to koliko godina imaju. 



Izvor vesti:novosti

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...