Пређи на главни садржај

Kad kamen krene....




U ljudskom organizmu kamenac se stvara u žučnoj kesi i bubrezima, što izaziva brojne neprijatne tegobe. Kamenje u žučnoj kesi, objašnjava dr Tamara Alempijević, gastroenterohepatolog u Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije, nastaje kada žuč sadrži previše holesterola, žučnih soli ili bilirubina. Višak holesterola stvara žuto kamenje, a bilirubina tamno, braon-crno, čije dimenzije variraju od zrna peska do veličine kokošjeg jajeta.

   Napad posle masne hrane

Dr Alempijević kaže da kamenje u žučnoj kesi može da blokira normalan tok žuči ka tankom crevu i da izazove upalu.
– Ako se ovo stanje ne leči, ishod može da bude fatalan – ukazuje doktorka i dodaje da je za početak lečenja veoma važno prepoznavanje simptoma kao što su jaki bolovi, žutica i povišena telesna temperatura.
Do pojačanog pritiska u žučnoj kesi i žučnim putevima najčešće dolazi posle masnih obroka, ali i noću. Ovaj napad prati bol u desnom gornjem delu trbuha koji traje od pola sata do nekoliko časova, postepeno se pojačava i širi na lopaticu i desno rame.
Iako su tegobe često prolazne, doktorka ukazuje da ih ne treba olako shvatati jer žučna kesa može da se upali, pa i da pukne.
Lekarska pomoć neophodna je ukoliko se pacijent žali na bol u desnom gornjem delu trbuha, koji traje duže od pet sati, mučninu i povraćanje, jezu i drhtavicu, žutilo kože i sluznica, belu stolicu.
Kamenje u žučnoj kesi koje ne izaziva tegobe ne mora da se leči, ali ako pacijent ima česte napade, onda je neophodna holecistektomija, to jest operativno uklanjanje žučne kese.
– Operacija može da bude klasična i laparoskopska, dok se nehirurško lečenje primenjuje samo ukoliko pacijent ima hronične bolesti srca ili pluća – kaže naša sagovornica i dodaje da se kamenje u žuči često javlja i nakon operacije.

Žuč češće muči žene
Dok su stvaranju kamenja u žučnoj kesi podložnije žene, kamenje u bubrezima češće muči muškarce, objašnjava prof. dr Rajko Hrvačević, internista-nefrolog u Poliklinici„Intertim“. On dodaje da od kamenja u bubregu kod nas oboljeva 10–12 odsto muške i oko sedam odsto ženske populacije mlađe od 70 godina.
Prof. dr Hrvačević objašnjava da mokraća predstavlja rastvor različitih soli koji odgovarajuće supstance drže u ravnoteži. Kada se taj odnos poremeti, dolazi do taloženja soli od kojeg vremenom nastaje kamenje.
– Ne zna se tačan uzrok nastanka kamenja, ali je poznato da genetska predispozicija igra važnu ulogu. Postoji i čitav niz endokrino-metaboličkih oboljenja koja dovode do stvaranja kamenja, i to uvek u oba bubrega. Do stvaranja peska ili kamenca dolazi i u stanju dehidratacije.

Bubrezi najviše bole
Kamen u bubregu izaziva bol u slabini, ali muke počinju tek kada se kamen pokrene. Ovi bolovi, jaki skoro kao porođajni, kreću iz slabine i šire se napred prema mokraćovodima i polnim organima. Obično su praćeni mučninom, povraćanjem, nagonom za mokrenjem, nekada i krvavom mokraćom i povišenom temperaturom. Bol je neizdrživ, pa pacijenti hitno odlaze lekaru.
– Pacijentu se daju infuzija, lekovi protiv bolova, ponekad i antibiotici, što je dovoljno da se kamenčići manji od devet milimetara izbace prirodnim putem, to jest mokrenjem.
Ako pacijent ne izbaci kamen u roku od tri nedelje ili je veći od devet milimetara, pribegava se razbijanju kamenja radiotalasima ili laserom. Veliko kamenje, posebno ako je grubo, uklanja se hirurškim putem.

Bolje sprečiti nego lečiti

Kamen u žuči
• Kontrolišite unos masti
• Jedite hranu bogatu vlaknima
• Održavajte normalnu telesnu težinu

Kamen u bubrezima
• Što manje slane hrane
• Ograničite unos crvenog mesa
• Pijte dovoljno tečnosti




Preuzeto sa:  BlicZena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...