Пређи на главни садржај

8 čarobnih trava za mršavljenje



Da li ste znali da postoje 8 divnih i čarobnih trava koje postoje i pomažu u detoksikaciji organizma,koje i ubrzavaju metabolizam, smanjuju nam apetit i pomažu nam u gubljenju kilaže. A to su sledeće biljčice:


MASLAČAK
Koren maslačka bogat je inulinom i velika je pomoć kad želite da smršate. Povoljno utiče na jetru i gušteraču, a zbog flavonoida ima i protivupalno i diuretsko delovanje. Maslačkov koren pomaže i u regulaciji šećera u krvi.
KOPRIVA 
Listovi i koren koprive su neizostavni sastojak čajeva i biljnih kapi za čišćenje krvi, podsticanja boljeg rada jetre, snižavanje masnoća u krvi, za pojačavanje cirkulacije. Uz koprivu, jetra će bolje lučiti žuč u žučnu kesu, a time i olakšavati varenje masne hrane.

KOMORAČ 
Plodovi komorača svojim eteričnim uljima pomažu protiv nadutosti, gastritisa, bolova u želucu, jetri i žuči. Pomažu u varenju masne hrane. 

ZOVA

Cvetovi zove su diuretici i imunostimulatori. Svojim delovanjem, ali i mirisom i ukusom, odlično se uklapa u čajne mešavine koje pomažu u detoksikaciji i mršavljenju. Čisti organizam dodatno i kroz pojačano znojenje.

KAMILICA 
Eterično ulje kamilice pomaže i kod gastritisa i kod hepatitisa, pojačava diurezu putem bubrega, podstiče znojenje, pomaže u metabolizmu, kod nadutosti i mučnine. Kamilica je prva biljka koja ima i blago sedativno delovanje - pomaže protiv stresa, nervoze, gladi, smiruje i olakšava san.

MATIČNJAK 
Smiruje i opušta organizam, smiruje bolove i grčeve, olakšava san.

BOROVNICA 
Listovi borovnice sadrže veću količinu mirtilina, supstance koja reguliše nivo šećera u krvi, podstiče rad gušterače i kompletan metabolizam. Plodovi borovice pojačavaju cirkulaciju i rad bubrega i rad jetre i žuči.

HIBISKUS 
Cvetovi hibiskusa uglavnom sadrže voćne kiseline i dosta vitamina C. 
 


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...