Пређи на главни садржај

Bakini lekovi


Uvek sam verovala nekako bakinim receptima,zašto?Pa zatošto su ipak oni živeli u vremenu gde nisu znali i nije im bilo pristučno toliko toga kao što je nama pruženo i to što su radeli delovalo je a pri tom nisu u organizmu ubijali sve one korisne bakterije koje su bitne organizmu. I sa prostim stvarima, biljčicama lečili i ujedno i jačali svoj imunitet koji je jako bitan za očuvanje zdrvlja.

   
                                                     


ZA BOLJE VARENJE
Bolovi u abdomenu često se javljaju usled upale želuca i creva. Za ublažavanje tegoba koristi se: 
Sok od bokvice
Pola kilograma listova sveže bokvice dobro operite, sitno je iseckajte i iscedite u sokovniku. Sok pomešajte s medom i uzimajte tri puta na dan po jednu kašiku. Ukoliko sok od bokvice, bez meda, koristite kao oblogu, rešićete se i glavobolje.

UPALA GRLA
Zbog virusne prehlade, prevelikog naprezanja glasa ili suvog vazduha grlo postaje nadraženo. U oporavku će vam pomoći:
Žalfija s medom
Prelijte kašičicu sušenih i usitnjenih listova žalfije šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pet minuta. Procedite čaj, dodajte kašiku meda i ispirajte grlo četiri puta dnevno po pet minuta.

DIJAREJA
Dijareja se javlja kada organizam pokuša da se oslobodi bakterija, virusa i određenih aditiva iz hrane koji su dospeli u organe za varenje. U tim situacijama treba da umirite stomak i da obnovite crevnu floru. U tome će vam pomoći:
Barena jabuka
Ogulite i očistite jabuku, isecite je na kriške i kuvajte na pari dok ne omekša. Jedite jednu dnevno.

UPALA BEŠIKE
Ovaj zdravstveni problem javlja se i leti i zimi. Upalu izazivaju bakterije, a prepoznaje se po pritisku u bešici, bolovima ili peckanju pri mokrenju. Pomoći će vam:
Sok od brusnice
Svakodnevno pijte tri šolje soka od brusnice čiji sastojci ubijaju bakterije i ne dozvoljavaju njihovo umnožavanje. Uz to pijte i dva i po litra vode, kojom ćete ubrzati izbacivanje bakterija.

GLAVOBOLJA
Glavobolja nastaje iz mnogo razloga, a najčešći okidači su umor, neispavanost, loše držanje tela i vrata, stres, problemi s vidom, visok krvni pritisak… U ublažavanju glavobolje pomoći će vam:
Beli luk
Narendajte nekoliko čenova belog luka, nanesite ga na slepoočnice i isperite nakon 15 minuta.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...