Пређи на главни садржај

Top 5


Pšenica

Sadrži:
-Mineralne soli
-Kalcijum
-Magnezijum
-Natrijum
-Kalijum
-Vitamnin B(folna kiselina,tiamin,Vitamin B6)

               

Pšenica sadrži substancu Ocacsanol koja je poznata po tome što pomaže kod problema sa mišićima,smanjuje nivo holesterola,povećava energiju mišića i brzinu refleksa.


Kukuruz

Sadrži:
-Vitamin B1 i B5
-Vitamin C
-Vitamin E
-Folnu kiselinu
-Magnezijum
-Fosfor
-Bogat izvor kompleksnih ugljenih hidrata,hranljivih vlakana i esencijalnih kiselina



Kukuruz je izvrstan izvor hranljivih vlakana koji pomažu da se smanji nivo holesterola u organizmu i pročišćava digestivni sistem. Masne kiseline su neophodne za kvalitetnu kožu, a Vitamin B1 za rad mozga.


Pirinač

Sadrži:
-Vitamin D
-Niacin
-Kalcijum
-Hranljiva vlakna
-Gvožđe
-Tiamin
-Riboflavin


Pirinač je odličan izvor ugljenih hidrata , a time i odličan izvor energije. Pun je vitamina i vlakana, a ne sadrži holesterol i štetne masti što ga čine odličnim integralnim delom izbalansirane dijete.


Soja

Sadrži:
-Visokokvalitetan protein
-Omega 3 masne kiseline
-Hranljiva vlakna
-Izoflavone


Soja je savršen za doručak, jer sadrži visokokvalitetan protein, nizak procenat masti, a bogat je i omega 3 masnim kiselinama i vlaknima koji su zajedno odlični za održavanja linije, za kosti i srce i regulaciju krvnog pritiska. Izoflavoni su korisni od smanjenja rizika od nekih vrsta kancera.


Susam

Sadrži:
-Kalcijum
-Vitamin E
-Vitamin A
-Vitamin B
-Kalium
-Gvožđe
-Cink



Susam je odličan za probavu i i neverovatan je izvor kalcijuma. Pola čaše susama sadrži 3 puta višekalcijuma od pola čaše mleka. Vitamin E je dobar za srce i nervni sistem, a susam sadrži i velike količine gvožđa i cinka.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...