Пређи на главни садржај

Promene vremena i kako ih podneti



Na promene vremena manje-više reaguju svi, a najviše žene srednjih godina. Čak 40 odsto njih su meteoropate, ali nauka još ne zna zašto je to tako. Međutim, nesporna je činjenica da ženski organizam može da predskaže i kišu i sunce, tako da uznemirenost, neraspoloženje, nesanica, umor, kostobolja često nisu simptom bolesti, već znak da će se promeniti neki meteorološki faktor.


– Iako meteoropate ne moraju da budu hronični bolesnici već medicinski zdravi ljudi, osetljivost na vremenske promene govori o izvesnoj slabosti organizma ili latentnoj bolesti. Što nam je imunitet slabiji, to ćemo intenzivnije reagovati na vremenske prilike, i obrnuto. Što smo zdraviji i jači, to ćemo se lakše prilagođavati klimatskim uslovima – objašnjava dr Nada Macura, kardiolog i portparol Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

Spavajte 8 sati
Umoran čovek osetljiviji je na sve, pa i na promene vremena. Zato je zdrav san veoma važan za naš organizam. U snu se luče supstance koje snižavaju nivo hormona stresa, regulišu krvni pritisak, jačaju sve odbrambene mehanizme. Važno je da legnete pre ponoći i spavate osam sati. Ako patite od nesanice, pokušajte da rešite problem vežbama disanja, koje su svakako zdravije od lekova.

Vežba za nesanicu
• Lezite, udahnite duboko i, dok udišete, brojte u sebi polako do četiri.
• Izdišite polako, brojeći u sebi do osam, a glasno izgovarajte glas „h“ ili „s“.
• Ponavljajte ovu vežbu sve dok ne počnete da zevate.
• Dok radite vežbu, ne dozvolite da vam misli lutaju. Koncentrišite se na opuštanje, pa ćete osetiti kako vam se relaksira celo telo.

Budite aktivni 
Dugoročno gledano, redovna fizička aktivnost jača organizam i pomaže mu da lakše izdrži razne napore i promene, pa i vremenske. Zato je važno kontinuirano vežbati, i to najmanje tri puta nedeljno.
– Međutim, kad živa u termometru pređe 30. podeok, ili temperatura znatno varira i kad je previše sparno, treba smanjiti fizičku aktivnost. Šetnja je preporučljiva, ali kad zahladi, a vežbe treba raditi blažim tempom i nikako napolju, već u rashlađenim prostorijama. Klima-uređaje koristite pravilno, tako da razlika između unutrašnje i spoljne temperature ne bude veća od deset stepeni. Osim toga, izbegavajte česte prelaske iz toplog u hladno – kaže dr Nada Macura.

Idite u saunu
Jedan vid vežbe da se telo privikne na stalne vremenske promene kojima smo izloženi jeste sauna jer ona je veštačko leto, nalik na ovo kakvo je sada, kaže dr Macura. Smanjuje napetost, jača imunitet, podstiče cirkulaciju, blagotvorna je za reumu, artritis i povrede mišića. Međutim, da bi boravak u sauni bio blagotvoran, podrazumeva se poštovanje određenih pravila:
• Ne ulazite u nju ni punog ni praznog stomaka.
• Pre saune se istuširajte i obrišite. Treba da uđete suvi.
• Uđite nagi, ogrnuti peškirom.
• Sedite ili lezite mirno i dišite normalno. 
• U finskoj sauni ostanite od 5 do 10 minuta, a u ostalim možete i 15.
• Pre i posle saune se polijte hladnom vodom i popijte šolju čaja ili vode.
• U saunu ulazite u tri navrata, a između toga se odmorite ili plivajte ako u centru ima bazena.

Svež vazduh prija 
– Svakodnevno provodite neko vreme na svežem vazduhu jer je to odličan način da se spreče intenzivne reakcije na promene vremena – savetuje dr Macura.
Šetnja po parku, po sunčanom vremenu, popravlja raspoloženje i daje energiju. Međutim, ako je napolju jako toplo, nije preporučljivo da se izlazi iz kuće. Tada boravite u dobro osvetljenim prostorijama.

Što više vitamina
Da biste lakše podneli temperaturne oscilacije, pređite na laganu hranu, a smanjite upotrebu soli i začina ili ih potpuno izbacite iz upotrebe. Jedite što više svežeg voća i povrća, a izbegavajte crveno meso. Pijte dovoljno tečnosti, i to čajeve, prirodne sokove i vodu. Alkoholna pića, koja povećavaju temperaturu tela i gubitak tečnosti, nemojte konzumirati. Ako imate slab imunitet, neka vam lekar preporuči neke suplemente.



  

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...