Пређи на главни садржај

Budite zdravi,korigujte doručak



Još iz detinjstva pamtite kako su Vam govorili kako je doručak najvažnijiobrok,pa se trudite da ne izlazite iz kuće bez obroka. Međutim,da se osećate snažno,poletno i orno za rad, Vama je teško i sa mukom obavljate svoje dnevne obaveze. To onda znači da za vas ne važe  univerzalni saveti nutricioniste i da treba da otkrijete koje Vam namirnice prijaju i kojima treba da ih zamenite.


                                                        



UMORNI STE: Promenite voće
U slučaju nedostatka vitamina C, makar i minimalnog, apetit i koncentracija slabe i osećate se umorno. To je sasvim razumljivo, pošto nam taj antioksidant pomaže da se razmrdamo, jača imunološki sistem i podstiče apsorpciju gvožđa. Zato za doručak treba da jedemo voće. Međutim, ako vi pod tim podrazumevate bananu ili jabuku, nećete rešiti problem pošto nećete uneti dovoljnu količinu vitamina C.
Već od sutra ubacite na jelovnik neko voće koje je pravi rudnik vitamina C, recimo kivi, jer sadrži 94 mg vitamina C u 100 g.

POD STRESOM STE: Promenite žitariceStres je povezan s nedostatkom magnezijuma i vitamina B, koji regulišu srčani ritam, mišićni tonus i funkcionisanje nervnog sistema. Ako jedete samo prerađene žitarice poput belog hleba i keksa od belog brašna, suočićete se s nedostatkom ovih dragocenih supstanci.
Počnite da jedete proizvode od integralnih žitarica u kombinaciji sa suvim voćem, bademom, lešnikom...

OSEĆATE SE NADUVENO: Promenite mleko
Kad jedete mlečne proizvode, muka vam je i stomak vam se nadima? Možda ne podnosite laktozu. 
Ipak, mnogo je verovatnije da su te tegobe povezane s načinom prerade kravljeg mleka, tokom koga se uništavaju masti koje olakšavaju varenje.
Ubacite na jelovnik kozje mleko i proizvode od kozjeg mleka pošto sadrže masne kiseline koje olakšavaju varenje. Izbegavajte proizvode od soje, koji su ponekad teško svarljivi i ne sadrže kalcijum.



A šta ako vam pada šećer
Otežana koncentracija ili razdražljivost ponekad ukazuju na pad šećera u krvi. Ako je to vaš slučaj, izbegavajte "brze" šećere, koji izazivaju nagli skok insulina u krvi, posle koga sledi nagli pad šećera. Prijaće vam integralne žitarice i klasičan engleski doručak (jaja, sir, šunka...).








Preuzeto sa  Ženablic

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...