Пређи на главни садржај

Četiri mita o fitnesu




Stručnjaci su odlučili da prikupe najpopularnije mitove u vezi fitnesa o mršavljenju i diskredituju njih. U koje greške žene veruju?


Cetiri-mita-o-fitnesu



Lekari su potvrdili da znojenje ne znači da je trening efikasan. Znoj je deo sistema za hlađenje tela i sprečava pregrevanje. Dakle, što više znoja prolijete, više tečnosti izgubite. Ali mast ostaje. 

Trening ne može da garantuje gde ćete tačno da izgubite centimetre. Prema ekspertu fitnesa Sajmon Rusu, celo telo je prekriveno slojem masti, a mišići se grade čak i ispod masnog tkiva. Razlika postaje primetna tek kada osoba izgubi značajan deo ukupne telesne masnoće. 

Žene ne bi trebalo da se plaše intenzivnih treninga na spravama i u dizanju tegova jer im telo neće tako lako postati kao u bodibildera, kažu stručnjaci. Lepši pol nema toliko testosterona kao što ga ima u telu kao i muškarci, što sprečava da izgrade "planinu mišića." 

Nije tačno da istezanje pre vežbanja smanjuje rizik od povrede. Stručnjaci smatraju da je bolje da provedemo 15 minuta u zagrevanju tela i izvođenju vežbi koje su slične onima koje će biti glavni deo treninga. 



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...