среда, 08. август 2012.

Šta jedu olimpijci?

Na veliku žalost osoba koje uživaju u prejedanju, dnevna rutina plivača Majkla Felpsa koja uključuje unos 12.000 kalorija nije istinita. Koliko zaista profesionalni sportisti unose kalorija dnevno i šta jedu?
„Nikada nisam jeo toliko, to je nemoguće“, izjavio je Felps u intervjuu sa Rajanom Sikrestom. 

U proseku profesionalne atlete dnevno unesu 6.000 do 10.000 kalorija kroz 6 obroka tokom dana. 

Turski rvač Elif Jale Jesilirmak drži se dijete od 3.000 kalorija dnevno. 

„Umesto mesa, uglavnom jedem lososa. Verujem da je riba znanto zdravija i hranljivija od mesa. Pijem dosta vode, minimum 5 litara dnevno“. 

Kanadski sprinter Dilan Armstrong unosi zapanjujućih 9.000 kalorija dnevno. 

„Volim lososa. Naravno, jedem i puno govedine i piletine pošto zbog napora moja ishrana mora da sadrži puno proteina a malo ugljenih hidrata. Jedem pet do šest puta dnevno. Volim da imam puno malih obroka tokom dana“. 

Američka plivačica Džesika Hardi svoju formu održava dugim treninzima i malim, ali čestim, obrocima. „Uvek se isplati uložiti malo više novca u zdravu hranu“. 

Međutim, postoje sportisti kao što je sedamdesetjednogodišnji jahač Hiroši Hoketsu čija ishrana je prilično drugačija od mnogih današnjih sportista. 

„Jedem šta hoću i kad hoću. Mislim da sam rođen veoma srećan kada je hrana u pitanju. Uopšte se ne debljam, čak i kada preterujem u hrani. Moja težina i građa nisu se promenili od kada sam diplomirao tako da mi je prilično lako sa hranom. Ne brinem mnogo o tome šta jedem i pijem“. 

Međutim, mnogi od nas ne provode sate trenirajući svakog dana kako bi sagoreli sve te kalorije i učvrstili mišiće. Srećni smo ukoliko imamo salatu uz naš obrok i ako stignemo da se malo prošetamo tokom dana. 


Izvor: B92Нема коментара:

Постави коментар