среда, 29. август 2012.

Pronađen krivac za pad reproduktivne moći žena


Kako pokazuju najnovija istraživanja, dame s godinama sve češće stvaraju abnormalne jajne ćelije s pogrešnim brojem hromozoma, zato što starenjem u telu polako opada nivo kohezina, proteina koji održava strukturu hromozoma.


Za sada, jedina preporuka stručnjaka je da žene gledaju da ostanu trudne u što mlađem uzrastu

Naučnici Univerziteta u Njukastlu veruju da do stvaranja abnormalne jajne ćelije s pogrešnim brojem hromozoma dolazi zato što starenjem opada nivo proteina koji se naziva kohezin, a koji održava strukturu hromozoma tako da se ne mogu raspasti tokom procesa deobe ćelija.
Istraživački tim je pomoću jajašca mladih i starih mišica pokazao da nivo kohezina opada starenjem, zbog čega dolazi do poremećaja u procesu deobe hromozoma, što na kraju uzrokuje premalo ili previše hromozoma u jajnoj ćeliji.
- Reproduktivna sposobnost žene dramatično pada od sredine tridesetih godina pa nadalje, kao i da je istraživanje pokazalo je da je kohezin glavni krivac za to – objašnjava jedna od vođa istraživačkog tima Meri Herbert.
Prema njenom mišljenju, da bi se to izbeglo, najbolje je da žena rađa decu što ranije. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Current Biology, a stručnjaci ističu da je još veoma rano da se oni upotrebe u kliničkoj praksi.
Izvot:Tanjug


Нема коментара:

Постави коментар