субота, 11. август 2012.

Ludost hormona

Vodjena mojim problemom lica oko tih dosadnih bubuljica i lutajući po svim tekstovima o tome, naišla i na jedan ovakav koji mi je i rekao suštinu i  neke stvari i po stoti put uverio da ipak kad hormoni polude..dešava se čudo :)Svako koga ujutru u ogledalu sačeka nova bubuljica zna koliko to može da bude frustirajuće naročito ako su vam tinejdžerski dani davno prošlo vreme.

Kad hormoni

Umesto da brinete o borama, još uvek (ili tek sad) muku mučite sa aknama. Evo šta stručnjaci predlažu kako da tretirate problematičnu kožu u zrelom dobu. 

Hormoni su hemijski  ˝ glasnici˝ koji regulišu fiziološke procese u našem organizmu.Ljudske reakcije i raspoloženja direktno su povezani sa osilavijama hormona.
Hormoni igraju važnu ulogu u živote svake žene, utiču na promene u organizmu od puberteta do starosti. Reagovanje na hormonske promene individualno je i zavisi od mnogo faktora. Ako se pojave tegobe, žena može sama sebi da pomogne zdravim načinom života.  

Bez aditiva molim 

Akne posle 30. u današnje vreme ima više od polovine ženske populacije. Glavni razlozi za njihovu pojavu povezuju se s velikim uticajem hormona stresa na povećanu sintezu muških hormona (androgena) kao i na hormonske oscilacije koje se javljaju pre i tokom menopauze. 
- Akne se javljaju usled svake hormonske promene u organizmu, koja izaziva lučenje viška masnoće na površini kože i začepljenje pora. Taj problem se pojačava kada konzumiramo prerađenu hranu koja obiluje masnoćama i šećerom. Vrlo često se kod mladih žena s aknama dijagnostikuju policistični jajnici. Mnogi lekovi kao što su kortikosteroidi, antituberkulostatici, kombinacije joda i broma, litijum, fenobarbiturati i vitamini B1, B6, B12, D2 mogu da izazovu akne - objašnjava za naš list kozmetičar Branka Mitrović.

Zbogom bakterije

Blage akne mogu se rešavati pravilnom negom na bazi alfahidroksi (voćnih) kiselina. Ako ovo ne pomogne, morate potražiti pomoć dermatologa koji može da propiše lekove, recimo antibiotske kreme na bazi klindamicina ili eritromicina, koje sprečavaju razvoj bakterija.
- Drugi lek su takozvani retinoidi, u vidu gela ili kreme za blage i umerene akne. Oralni retinoid izotretinoin (Accutane) propisuje se u težim slučajevima i on je efikasan u izlečenju teških akni, ali zahteva oprez. Nikada se ne upotrebljava u trudnoći ili pre nje jer može da izazove ozbiljne deformacije ploda. Upotrebljavajte ih isključivo po receptu dermatologa - dodaje naša sagovornica.

Anđeoski koren
Izbegavajte hranu i stimulativne napitke koji se negativno mogu odraziti na vaš hormonalni balans. Pojedine biljke, kao što je angelika, na primer, ženama pomažu da ponovo uspostave taj balans jer su prirodni izvor estrogena. Obično se akne na licu pojavljuju pre ciklusa jer tada hormoni u našem telu „polude“, objašnjava Branka.
Нема коментара:

Постави коментар