среда, 17. август 2011.

Zdravstvene dobrobiti letnjeg seksaIstraživači iz Bostona saopštili su da se tokom letnjih meseci nivo hormona testosterone udvostručuje, što utiče na rast libida.
                                       


Ova pojava uzrokovana je većom količinom vitamina D u organizmu koji utiče na povećanje ovog hormona. Ako vam je potreban razlog za više seksa tokom leta, evo još jednog: on topi kalorije, a večćina žena navodi upravo seks kao omiljenu rekreaciju. Ali postoje još mnoge dobrobiti koje nam seks pruža. Stručnjaci otkrivaju zašto je seks dobar za vaše zdravlje. 

Dobar način da testirate oči 
Seks opušta mišiće i smanjuje tenziju u vratu i ramenima, kaže dr En Goš, specijalista za seksualno zdravlje. Iznenađujuće, ali možete saznati i da li su vam potrebne naočare. 

“Imam pacijente koji se žale na lošiji vid posle seksualnog odnosa. Kao i ostali mišići na telu i očni se opuštaju nakon seksa i pokazuju pravo stanje stvari.” Zato ako vam je vid posle seksa zamagljen, idite kod oftalmologa. 

Štiti od srčanih oboljenja 

Seks štiti srce. Jedna studija otkrila je da upražnjavanje seksa 3 puta nedeljno, smanjuje rizik od dobijanja srčanog udara ili šloga. Druga studija, rađena u Izraelu, tvrdi da žene koje imaju 2 orgazma nedeljno imaju 30% manje šanse za dobijanje nekog od srčanih oboljenja, za razliku od žena koje ne upražnjavaju seksualne odnose ili ne doživljavaju orgazme. 

“Jedna teorija je da su žene koje nemaju seks depresivne, što se povezuje sa povećanim rizikom od srčanog udara,” kaže dr Liza Tarner, seksualni terapeut. “Endofrin, koji se otpušta tokom seksa neutrališe hormone stresa u telu.” 

A šta je sa klišeom da seks uzrokuje srčane napade? “Rizik je minimalan, manji od 1 procenta,” kaže dr Grejam Džekson, kardiolog. 

Međutim, ako imate iznad 50 godina, višak kilograma i u lošoj ste formi – rizik za vaše srce postoji. 

Jača kosti 
Američko istraživanje otkrilo je da žene u menopauzi koje redovno upražnjavaju seks imaju 2 puta veći nivo estrogena u odnosu na njihove koleginice koje apstiniraju. Ovaj hormon štiti kosti, a njegov nedostatak se povezuje sa osteoporozom.

Čini vas plodnijim
 


“Često me pitaju da li dužina penisa utiče na plodnost, a dobra vest je da ne utiče,” kaže dr Goš. Međutim, količina seksa koju upražnjavate je važna. Što češće vodite ljubav, vaša sperma će biti kvalitetnija. 

“Ako pravite bebu, potrebna vam je sveža sperma, a ne ona koja sedi u prostati danima,” dodaje on. 

Štiti od raka prostate 

Istraživači sa Notingem univerziteta otkrili su da muškarci koji su u svojim 50-im godinama a koji uživaju u redovnom seksu imaju mnogo manje šanse za razvoj raka prostate. “Razlog za to je redovno čišćenje prostate,” kaže dr Goš. 

Pomaže vam da ostavite cigare 

Ako želite da nagovorite partnera da ostavi cigare, samo mu spomenite da pušenje smanjuje penis i uzrokuje impotenciju. 

Erekcije su stvar dobrog protoka krvi, a pušenje taj protok pogoršava. Rezultat je nedostatak kiseonika, a nežne ćelije zbog toga odumiru. One postaju fibriozne, manje elastične tokom erekcije. Što više cigareta dnevno popušite šanse da postanete impotentni rastu. 

Prirodni sedativ 

Za muškarca, moćan orgazam jednak je dozi od 2,3 mg valijuma, kaže dr Goš. 

“A on opušta mišiće. Zato toliko muškaraca klone glavom posle seksualnog odnosa; za to zaista postoji biološki razlog.” 

I žene, naravno, imaju emotivnu korist. Endofrin koji se otpušta tokom seksa pomaže u lečenju depresije i pročišćava um. 

“Jedan endorfin je serotonin, poznat kao hormon sreće; drugi je endogeni endorfin koji stvara osećaj blagostanja na 5-10 sekundi kod muškaraca, a kod žena na čak do 5 minuta; što je odlično za mentalno zdravlje.” 

“Jedna teorija je da ženski orgazam duže traje jer grlić materice `usmerava` spermu ka jajnicima.” 

I na kraju… koristite ga ili ga izgubite 

“Baš poput pušenja ili dijabetesa, nedostatak redovnog protoka krvi u penis vremenom će uzrokovati izumiranje nekih tkiva,” kaže dr Persad. 

Finski istraživači otkrili su da muškarci koji imaju seks manje od 1 puta nedeljno, imaju 2 puta veće šanse da razviju erektilnu disfunkciju, u odnosu na one koji su imali odnose bar jednom nedeljno. 

Ne postoji razlog da ne upražnjavate seks u starijim godinama. “Imamo pacijente od 80 godina koji uzimaju vijagru. Studije pokazuju da više seksa produžava život."
 


(B92)


Нема коментара:

Постави коментар