субота, 06. август 2011.

Čuvar zdravlja-limun


Mnoge dijete preporučuju limun jer jer on daje osećaj sitostii istovremeno krepi umorno telo.Počnite da pijete limunadu I dobićete dragocenog saveznika zdravlja!

                                                      
Limun je na samom vrhu liste namirnica koje sadrže najviše antioksidanata. Zahvaljujući limunskoj kiselini,neutrališe toksične materije I njihovo dejstvo, olakšava varenje, ubrzava razgradnju masti I poboljšava asimilaciju hranljivih sastojaka.Jača imunitet I prirdni je antibiotik koji štiti od bakterija I virusa. Njegova kiselost odbija štetne bakterije ali privlači bakterije koje su dobre I korisne za  naš probavni sistem. Blago deluje na jetru,na varenje I na krvnu sliku koja jer snižava holesterol.

Navodno,limun pomažei kod menstrualnih bolova. Osim toga, limun biluje vitaminom C koji usporava starenje, I vitaminima B grupe,neophodne nervnom sistemu. Od minerala sadrži  kalcijum ,kalijum I magnezijum.


Sveže ceđen sok od limuna dobar je zato što:

 Umanjuje stres

 S obzirom na to da limunov sok sadrži visoku koncentraciju  vitamin C , pomaže u smanjenju stresa I depresije. Osobe saslabim imunim sistemom sklone s gubljenju ovog vitamina iz organizma kad god su suočeni sa nepredviđenim stresom. Osim toga, limun ima umirujući efekat na naše živce I time postaje omiljeno piće,naročito kada smo suočeni sa visokim nivoom stresa.


Održavadesni zdravim

 Utrljavanje svežeg ceđenog limuna ,pomaže kod bolnih desni. Takođe, kada imate problem sa desnima koje krvare, imajte na umu da limunov sok sprečava krvarenje. On čini čuda I kod lošeg zadaha,kao I kod skidanja fleka sa zuba. Ipak preporučuje se da se limunov sok koristi u granocama normalne,da se ne preteruje,jer limunov sok može kod preteranog korišćenja da ošteti zubnu gleđ.


Smanjuje holesterol

 Limunada je najbolji prirdni lek za snižavanje lošeg holesterola. Ona pomaže pomaže da podignete dobar holesterol ali I da smanjite podizanje nivoa lošeg holesterola. Poenta je u vitaminu C kojeg u limunu ima u izobilju ikoji zajedno sa limunskom kiselinom pomaže u redukovanju lošeg holestrola.


Održava kožu svežu

 Naša koža zahteva vitamin C.Svakodnevno pijenje limunade  pomaže koncentraciju kolagena u organizmu I oporavlja oštećeno tkivo. Vitamin C deluje I kao antioksidant koji sprečava pojavu bora ,fleka od sunca I bori se protiv slobodnih radikala koje mogu da prouzrokuju pojavu fleka I akni.


Sprečava infekciju grla

 Sveže ceđen limunov sok ima neverovatana antibakterijska svojstvai ispiranje grla njime dokazno,pomaže pri leženju oralnih infekcija kakve su upale grla ,crvenilo I angina.


Leči urinarne infekcije

Limun pomaže u izbacivanju vde I toksina kroz mokraću. Diuretička svojstva ,zajedno sa detoksikacijskim,čine limun odličnim izboromu lečenju infekcija urinarnog trakta.


Нема коментара:

Постави коментар