понедељак, 22. август 2011.

Bol u vratu i leđima često fatalan?Lorel Pedberi, penzionisana bankarska radnica, zamalo je oslepela zbog bolesti čiji su prvi simptomi bili ukočen vrat i bolovi u leđima.


S obzirom na to da vodi računa o svom zdravlju i da redovno igra tenis i golf, svoje stanje je procenila kao rezultat malo intenzivnijih treninga za njene godine. 

Međutim, u pitanju je bilo nešto mnogo ozbiljnije - slepoočni arteritis ili arteritis velikih ćelija, odnosno upala zidova arterija koje snabdevaju glavu i oči krvlju. 

Ova bolest dovodi do smanjenog protoka krvi, a najčešće pogađa slepoočne arterije koje se nalaze na obe strane glave ispod kože slepoočnica. Usled toga se ćelije uz arteriju abnormalno uvećavaju. 

Ukoliko se otkrije na vreme, slepoočni arteritis može dovesti do gubitka vida, pa i smrti. 

Za 6 nedelja simtomi su kod Lorel toliko uznapredovali da je jedva uspevala da hoda. 

Bolest najčešće pogađa žene starije od 50, a uzroci nisu poznati. Neki naučnici smatraju da je nasledno, ali nije isključeno ni da je u pitanju virus. Postoji sumnja i da češće pogađa one koji žive u hladnijim klimatskim oblastima. 

Eksperti veruju da može biti prouzrokovano mišićnim stanjem poznatim kao reumatska polimialgija, koje dovodi do zapaljenja velikih mišičnih oblasti na telu, obično oko ramena, butina i kukova, što se manifestuje ukočenošću ovih mišića, naročito u jutarnjim časovima, kada je obolelima teško da ustanu iz kreveta ili da se popnu uz stepenice. 

“Slepoočni arteritis uglavnom daje uopštene simptome, kao što je nemogućnost raspoznavanja boja, bolovi i gubitak apetita, što podseća na infekciju nalik gripu”, rekao je prof. Baskar Dasgupta, reumatolog u Sautend bolnici koji je pokrenuo kampanju za rano otkrivanje ove bolesti. 

“Cilj nam je da ohrabrimo lekare da pitaju pacijente određenije o vrsti bola koji osećaju, što se naročito odnosi na probleme sa žvakanjem i gutanjem hrane. Takođe jedan od pokazatelja može biti i zamagljen ili dupli vid.” 

Gubitak vida nije jedina kompikacija prouzrokovana slepoočnim arteritisom - zapaljenje može zahvatiti i druge arterije, na primer one koje snabdevaju srce i mozak. 

Ukoliko testovi krvi pokažu da kod pacijenta postoji neki upalni proces, potrebno je uraditi biopsiju arterijskog zida. 

Na vreme otkrivena, bolest leči se steroidima uz male doze aspirina koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. 

“Jedini sporedni efekar steroida jesu modrice koje mi se lako pojavljuju na nogama”, rekla je Lorel, koja se u potpunosti oporavila i ubrzo vratila tenisu i golfu.


Нема коментара:

Постави коментар