Пређи на главни садржај

Постови

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič

Sedenje za računarom skraćuje život?

Provođenje više od pet sati dnevno pred računarom štetno deluje na srce i može da dovede do prerane smrti, utvrdili su naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu DENVER/LONDON - Provođenje više od pet sati dnevno pred računarom štetno deluje na srce i može da dovede do prerane smrti, utvrdili su naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu. Kako je objavljeno na sajtu medijske kuće Examiner.com, posledice produženog sedenja za računarom jednake su efektima prekomernog gledanja televizije. Naučnici smatraju da je u oba slučaja uzrok ranog umiranja dugo sedenje koje dovodi do smanjenja aktivnosti enzima važnih za očuvanje zdravlja srca, zapaljenja i poremećaja metabolizma i savetuju kratke šetnje posle svakih 20 minuta provedenih pred ekranom kako bi se ublažila štetna dejstva dugog sedenja. Istraživanje je sprovedeno na 4.500 Škota starijih od 35 godina, a naučnici su zaključili da je uzrok ovih tegoba dugo sedenje, posebno na stolici sa naslonom, uobičajeno prilikom igranja video

Srbija u vrhu Evrope po učestalosti raka grlića materice

Rak grlića materice je drugi najčešći maligni tumor kod žena i četvrti po učestalosti umiranja, a svake godine ta dijagnoza postavi se kod skoro 1.300 žena u Srbiji, koja je prva u Evropi po učestalosti te bolesti, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović kazao je danas povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice da je veoma važno da se žene na ginekološke preglede jave na vreme kako bi šanse za izlečenje ukoliko se uspostavi početna faza bolesti, bile veće. Simonović je dodao da su u okviru programa "Srbija protiv raka" izdvojena značajna sredstva za skrining programe. On je, takodje, podsetio da svaka žena starosti od 25 do 69 godina ima pravo na kompletan godišnji ginekološki pregled. Načelnik Centra za promociju zdravlja Instituta "Batut" Djurdja Kisin kazala je da je rak grlića materice ozbiljan

Fitnes tajne koje biste voleli da vam je neko već otkrio

Uz savete i trikove instruktorke fitnesa Bojane Milovanovic dovedite kondiciju na zavidan nivo, a svoje telo u fit formu kojoj ce se, u krevetu ili van njega, posebno radovati vaš dragi… Fitnes istine dobri treneri prenose svojim klijentima… A Cosmo vama! 1 Pola sata je dovoljno Trening neće trajati dugo, zato je potrebno da što pre ubrzate otkucaje srca i da ih držite tako visoko što duže možete. Ako nemate vremena za optimalnih sat vremena vežbanja, 30 minuta ubrzanog intenziteta biće dovoljno. 2 Pravilno držanje vam pomaže da vežbate efikasnije Uvek zategnite stomačne mišiće, ispravite leđa i povucite ramena nazad i spustite ih nadole. Kada radite vežbe za noge poravnajte centar stopala sa sredinom kolena (pazite pri tom da ne izvrćete kolena). 3 Više mišićne težine u odnosu na masti izgovor je za „teška sam“ Ako radite na smanjivanju težine, a vaga uporno pokazuje drugačije, nešto ne radite dobro. Ili se ne pridržavate dijete, ili ne vežbate dovoljno jako. 4 „Dobre“ masti

Meteoropatija: Izborite se s vremenskim prilikama

Opšte je poznato da vremenske prilike utiču na zdravlje. Kada se vreme menja, umorni smo, a ne možemo da zaspimo. Kad pada kiša, loše smo raspoloženi i boli nas glava, a kada duva vetar, razdražljivi smo i nervozni. Nagla promena temperature, vlažnosti vazduha, atmosferskog pritiska i brzine vetra odražava se na ljude koji imaju probleme sa srcem, krvnim sudovima, plućima, nervnim sistemom, želucem i zglobovima. Još je Hipokrat, otac moderne medicine, uviđao da mesečeve mene utiču na ljudsko zdravlje. Pre dva i po milenijuma on je upozoravao da bi hronični bolesnici trebalo da se čuvaju nepredvidivih vremenskih ćudi. Danas, novija istraživanja tvrde da 30 odsto svetske populacije čine – meteoropati. Meteoropatija pogađa sve uzraste, od male dece do starijih osoba. Najugroženije su osobe srednjih godina, posebno žene. Stručnjaci predviđaju da osetljivost na vreme može da postane bolest savremenog društva. Pod meteorološkim faktorima podrazumevaju se temperatura i vlažnost vazduha

Koliko su zdrave dijete slavnih ?

Nedavno sam pročitala jedan tekst u blicu o dijetama poznatih i šta na to ima da kažu naši nutricionisti, sadržaj teksta izgleda ovako: Nutricionista Branka Mitrović komentariše koliko je ishrana Dženifer Aniston, Klaudije Šifer i Šeron Stoun zdrava i upozorava da mlade devojke u razvoju ne bi trebalo da se podvrgnu nijednoj dijeti bez konsultacije sa lekarom ili stručnim licem, kao i da može da bude opasno ako smo pod specijalnim režimom ishrane duže od 15 dana. Dženifer Aniston Njena ishrana se svodi na takozvano pravilo 40:30:30. To znači da Dženifer jede 40 odsto ugljenih hidrata s malo šećera (mahunarke, žitarice, voće i povrće), 30 odsto proteina (piletina, ćuretina, govedina i niskokalorični mlečni proizvodi) i 30 odsto esencijalnih masnoća (riba, maslinovo ulje, orašasto voće). Komentar stručnjaka:  Zona dijeta je slična ovoj. To je dobro izbalansirana ishrana za održavanje to jest kontrolisanje telesne težine. Klaudija Šifer Manekenka poreklom iz Nemačke ima najjedno

Očistite organizam

Glina se koristi u lečenju mnogih bolesti – od arterioskleroze i anemije, preko oboljenja disajnih puteva, do promena na koži. Omogućava bolje iskorišćavanje hrane, snabdeva ćelije mineralima i životnom energijom. Poznato je od davnina da glina ima isceljujuće i smirujuće dejstvo. Spektar njenog lečenja je ogroman i koristi se kod opekotina, artritisa, sinusitisa, cista na jajniku, upale uha, zanoktica, čira, lečenju preloma, tuberkuloze, ublažavanju temperature i stresa. Primenjuje se u lečenju od tuberkuloze, a upotrebljava se i kao sredstvo za dezinfekciju i opekotine prvog i trećeg stepena. Protiv upale grla Stavite dve kašičice gline u čašu slane vode, u koju ste kanuli kap-dve ulja ruzmarina ili lavande. Grgoljite nekoliko puta na dan sve dok upala grla ne popusti. Prehladu, polensku groznicu i upalu sinusa lečite ispiranjem nosa glinenom vodom (razmutite kašičicu gline u prahu u šoljici vode). Jednom, dva ili tri puta dišite u glinenoj vodi: uronite nos u vodu, zatvorit

Lek za dušu i telo

Masaža je sjajan način da se opustite,pogotovo u ovim hladnim i napetim danima koje nas čine jako napetim i nervoznim a ubraja se i u tradicionalne metode lečenja. Masiranjem kože i mišića nestaje napetost i ublažuju se bolovi MASAŽA je sjajan način da se opustite, ali ujedno se ubraja u tradicionalne metode lečenja. Masiranjem kože i mišića nestaje napetost i ublažuju se bolovi. Osim što pozitivno utiče na telo, pravi je melem i za dušu. Posebno su blagotvorni drevni načini masaže koji se primenjuju milenijumima. Vruće kamenje:   Ova opuštajuća masaža stiže iz istočne Azije, a koristi toplo kamenje i mirisna ulja. Hot-stone masaža stara je oko 2.000 godina, a smatra se da potiče od naroda sa prostora istočne Azije. I neka indijanska plemena u svojim ritualima su koristila toplo kamenje i mirisna ulja. Već tada su se uz pomoć ove metode ublažavale tegobe, lečile bolesti i određivala takozvana energetska linija tela. Ovaj način masaže u Evropu je stigao tek krajem 19. veka i ostao p

Recept: Rižoto sa tri vrste sira

Veliki sam ljubitelj pirinča. Već duže vreme koristim integralni j er je zdraviji i veoma ukusan. Potoji samo jedno jelo kada ga zamenim sa običnim belim pirinčem a koji je pogodan za spremanje rižota. Rižoto je bio moje najomiljenije jelo i nije bilo nedelje kada se nije nalazio na mom stolu. Moji prijatelji su ga obožavali i ovaj sam recept podelio mnogima. Daleko od toga da se i sa integralnim ne može spremiti rižoto ali ovo je jedan od recepata kada sam bio gurmanin i kada baš i nisam vodio mnogo računa o zdravom načinu ishrane. No obzirom da je ovo jelo negde između (nije ovo jelo nezdravo osim što ima malo više masnoća i što se koristi pirinač sa čijeg zrna je otklonjeno sve što je hranljivo i zdravo), povremeno ga spremim kada mi u goste dolaze oni koji se još uvek drže starih gurmanskih navika. Oni su oduševljeni ovim jedinstvenim jelom i ako uz njega posluzim neki dobar Cabernet Sauvignon kao naprimer argentinsko GRAFFINA reserve onda su to veče sva čula uživala. D