Пређи на главни садржај

Kofein i njegove granice

Mnogima u svakodnevnoj jurnjavi više nisu dovoljni obični stimulansi poput kafe. Koriste se razna sredstva sa ciljem da se poveća nivo koncentracije. Međutim, to je uglavnom utopija.


Mesc dana odmaranja, a zatim pet neprospavanih noći uoči ispita – to je taktika mnogih studenata. Gorivo za kampanjsko učenje najčešće je kafa, jer kofein bistri um i održava budnost. Mnogi idu i korak dalje i posežu za kofeinskim tabletama, energetskim pićima pa i medikamentima. U pitanju je takozvani doping za mozak. 

„Radi se o psihoaktivnim supstancama koje utiču na mozak kako bi pospešile koncentraciju. Ove stvari nisu u slobodnoj prodaji“, objašnjaka Klaus Lib, direktor Psihijatrijske klinike u Majncu. 

Ova institucija nedavno je sprovela studiju na ovu temu. OKo 2.600 studenata je odgovaralo na pitanje da li i koliko često uzimaju supstance za povećanje koncentracije. 

„Svaki peti student je u poslednjoj godini najmanje jednom posegnuo za tabeltama kofeina, amfetamina ili ritalina“, priča Lib. 

On veruje da su rezultati realni pošto je ispitivanje sprovedeno anonimno. 

Tablete kofeina kupuju se u apoteci bez recepta. Za ritalin je, međutim, recept neophodan pošto se ovaj lek daje osobama sa hiperkinetičkim poremećajem koji odlikuju nemogućnost koncentracije, nepredvidivo ponašanje i hiperaktivnost. Ritalin povećava nivoe dopamina, supstance poznate kao „hormon sreće“. 

Reakcije na psihoaktivne stvari, pa čak i na kofein – vrlo su različite. 

„Osobe koje uzimaju veću količinu ovih lekova često precenjuju svoje mogućnosti“, kaže Tim Fajfer, psiholog iz Minhena. 

Nakon skoka koncentracije, neminovno dolazi pad. Tada se ponovo poteže za stimulansima i to je začarni krug. 

Istraživanja pokazuju da „guarana efekat“ često ne donosi više koncentracije, ali izaziva impulsivno reagovanje. Ako se zadržimo na primeru studenata i ispita, moguće je da će oni pod uticajem psihoaktivnih supstanci brzo i neodmereno odgovarati na ispitna pitanja. 

„Ukoliko imate zadatak da zapamtite što više brojeva u nizu ili igrate igru pamćenja – onda ćete verovatno uz pomoć ovih supstanci imati nešto bolje rezultate. Međutim, kada su zadaci kompleksniji, ova sredstva mogu delovati kontraproduktivno“, tvrdi Stefan Šlejm, profesor neurofilozofije na Univerzitetu u MInhenu. 

On podseća kako zaboravljanje ima i važnu prirodnu ulogu. 

“Naš mozak nije aparat koji jednostavno pamti sve informacije, nego je njegova funkcija i zaboravljanje nevažnog”, kaže Šlejm. 

Šlejm takođe naglašava da se ljudi već vekovima zanose idejama veće koncentracije uz manje sna, ali da čarobni štapić još nije otkriven.




AUTORI: GUDRUN HEISE/NEMANJA RUJEVIĆ/UREDNIK: NENAD KREIZER

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...