Пређи на главни садржај

Đavolja kandža lek protiv artritisa


Da li ste čuli za đavolju kandžu? To je biljka koja potiče iz Južne Afrike i za koju se veruje da pomaže u lečenju artritisa.


nordique / Flickr.com



Drevni Afrikanci koristili su biljku kako bi smanjili bolove u telu, groznicu, pa čak i rešili probleme sa varenjem. Evropski kolonijalisti su je doneli na Stari kontinet, gde je postala popularan lek. 

Koristi se protiv svih vrsta bolova u zglobovima, što uključuje i osteoartritis, reumatoidni artritis i giht. Đavolja kandža odlična je i za ublažavanje bolova u mišićima ili tetivama. 

Kao i druge gorke biljke, ona „otvara“ apetit i olakšava bolove u želucu. 

U nekim istraživanjima u kojima su učestvovale osobe sa osteoartritisom i bolovima u zglobovima, dokazano je da lekovi na bazi đavolje kandže (diacerein) ublažavaju simptome, doduše, nešto sporije od klasičnih analgetika. 

Ipak, neki stručnjaci tvrde da su sve studije o toj biljci bile manjeg obima, što znači da ne mogu u potpunosti dokazati njenu lekovitost. U sličnim istraživanjima je, uslovno rečeno, dokazana njena efikasnost u ublažavanju bolova u leđima. 

Deluje da đavolja kandža ne pokazuje nikakve negativne nuspojave posle kratkoročne upotrebe. Ipak, dešava se da osobe koje koriste preveliku količinu biljke imaju problema s probavom, što se desilo sa oko tri odsto ispitanika. 

Zato se đavolja kandža ne preporučuje osobama sa čirom na želucu, naročito ako koriste lek varfarin. Opreznost se preporučuje i deci, trudnicama i dojiljama, kao i osobama sa oboljenjima jetre i želuca













Izvor: B92



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...