Пређи на главни садржај

Nova vrsta glavobolje - avionska

Letenje avionom izaziva glavobolju mnogim putnicima i to doslovno, a oblik bola koji se razbuktava tokom sletanja nazvan je "avionskom glavoboljom".

Neobičan, specifičan bol u glavi - obično jak na jednoj strani glave i u blizini oka, prvi put je spomenut u medicinskoj literaturi 2004. godine, a narednih godina je zabeleženo još nekoliko desetina slučajeva.

Italijanski naučnici su u stručnom časopisu "Cephalalgia" napisali da se "avionska glavobolja" treba smatrati novim podtipom glavobolje i predložili su popis kriterijuma koji mogu da koriste lekari da bi je dijagnostikovali.
- Glavobolja povezana s letenjem avionom, nazvana "avionska glavobolja", nedavno je opisan oblik glavobolje koji se isključivo javlja prilikom leta i to posebno za vreme sletanja - napisao je naučnik Federiko Mainardi iz bolnice "Đovani i Paolo" u Veneciji.

Ta glavobolja obično traje kratko, manje od 30 minuta kod oko 96 odsto ljudi, prenosi portal Vitamini.
Samo manji broj ljudi ima uvek glavobolju tokom sletanja, dok se kod većine ona javlja samo na nekim letovima. Stručnjaci ukazuju da za sada nije poznat tačan uzrok "avionske glavobolje". 






Izvor : BlicŽena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...