Пређи на главни садржај

Постови

Jednostavne vežbe za lepe i zategnute grudi

Možda su se tokom godina ideali ženske lepote menjali, ali lepe i zategnute grudi uvek su držale svoju visoku poziciju. Kad je dekolte u pitanju, bez obzira na veličinu grudi, važno je da je zategnut i čvrst. A to ćete postići uz pomoć ciljanih vežbi. Negovane grudi su ideal svake žene. Uz malo napora imaćete zanosan dekolte Grudi same po sebi ne mogu da se vežbaju, ali zato putem vežbi jačate mišiće koji ih drže. Kako biste zategli svoje grudi nisu vam potrebni posebni rekviziti, odlazak u teretanu ili mukotrpne vežbe. Jednostavne, ali itekako efektne vežbe možete da radite svuda i u bilo koje doba dana. STISNUTI UZ ZID Naslonite se svojim dlanovima na zid, stiskajte što jače ruke prema zidu i zadržite koju sekundu. Ponovite vežbu deset puta. Kad steknete snagu, zadržite pritisak deset sekundi. SPAJANJE LAKTOVA Stanite uspravno, ruke blago savijte i naslonite dlanovima na kukove. Pokušajte da međusobno što bliže spojite laktove iza leđa i zadržite poziciju deset do petnaest sek

Banane - "ubice" gladi

Čak i posle obroka, već za 20 minuta vam krče creva? Da biste izbegli neprijatno probadanje i nekontrolisanu potrebu da opet jedete, prezalogajite sledeći put bananu. Ovo južno voće je prebogato zdravim vlaknima i  ugljenim hidratima koji pokreću metabolizam i daju osećaj sitosti. Ovih pet recepata koje vam predlažemo su dovoljni da na brzinu utolite glad.    Banane su najkaloričnije voće, ali vam zato veoma brzo utole glad SLADOLED OD BANANE Očistite i zaledite u zamrzivaču jednu malu bananu. Posle dvadesetak minuta izmiksujte je u blenderu sa tri kašike niskoprocentnog mleka. Kada dobijete homogenu masu, pospite je kašičicom oraha. BANANA SALSA Ovo je izvanredan način da napravite ukusan obrok: 2 banane, 2 kašike mlevenog crnog luka, kašičica mlevenog bibera, smeđi šećer i so po ukus. Ovaj preliv premažite preko ribe, svinjetine ili druge vrste mesa koju pripremate. PEČENE BANANE Isecite na kriške bananu, zatim ih poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Poprskajte komad

VALERIJANA lat. Valeriana officinalis

Za šta se upotrebljava valerijana? Valerijana ili odoljen se koristi kod nervne napetosti, razdražljivosti, stresa. Njena efikasnost je potvrđena kod padavice, histerije, grčevitih bolova u predelu srca, grčeva u disajnim putevima, nervozi koja se ispoljava na želucu i crevima. Za nesanicu se kombinuje sa kamilicom u vidu umirujućeg čaja. Kod povišenog krvnog pritiska i srčanih tegoba prouzrokovanih stresom, valerijani se mogu dodati lipa i glog za dodatno rasterećenje srčanog mišića. Utiče na smanjenje krvnog pritiska, pa osobe koje inače imaju tegobe izazvane niskim krvnim pritiskom treba da vode računa. U tim slučajevima glog može biti koristan u kombinaciji sa valerijanom. Upotrebljava se za različita stanja: pri opštoj uznemirenosti i nervozi koja se može još povećati usled razdraženosti, pri nesanici koja je posledica nervoze, pri živčanim srčanim tegobama propraćenim lupanjem srca i osećajem straha u predelu srca Kako deluje valerijana? Valerijana ispoljava sedativno i spaz

KOPRIVA (Urtica dioica) za pročišćavanje organizma

Za šta se upotrebljava kopriva? Kopriva je jedna od najlekovitijih biljaka, a najčešće se koriste list i koren koprive. Koristi se za pročišćavanje krvi i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma, pa je našla primenu kod svih oboljenja izazvanih akumuliranjem toksina u organizmu (ekcemi, glavobolje, reumatizam, giht, artritisi). Kopriva ima blagotvorno dejstvo kod raznih oboljenja koja nastaju kao posledica preteranog opterećenja jetre, žuči, slezine i bubrega toksičnim materijama. Jetra i bubrezi su odgovorni za prerađivanje i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Ukoliko su ovi organi preopterećeni ili ne uspevaju da izluče štetne materije napolje, nastaje pogodno tlo za razvoj oboljenja koja nastaju kao posledica opterećenosti toksinima (reuma, giht, migrene, ekcemi). Kopriva sprečava nastanak peska u bubrezima i bešici. Zahvaljujući svojstvima da pročišćava krv i vraća snagu, kopriva se koristi u kuri od mesec dana radi pročišćavanja organizma i pripreme za zimu (u jes

Ravnoteža u unosu omega 3 i omega 6 uravnotežuje imuni odgovor

U poslednjem veku, izmene u zapadnjačkoj dijeti su promenile unos omega 6 masnih kiselina (masti iz mesa i biljnih ulja) u poređenju sa omega 3 masnim kiselinama (masti iz masnih morskih riba). Mnoge studije pokazuju da je promena odnosa u unosu omega 3 i omega 6 putem ishrane povećala sklonost ka upalnim reakcijama, koje su povezane sa nastankom autoimunih i alergijskih oboljenja. Omega3   i omega 6 su vrste esencijalnih masnih kiselina, što znači da se ne stvaraju u organizmu, već moraju da se unose ishranom. U modernoj ishrani izvori omega 3 masnih kiselina su zastupljeni u maloj meri, uglavnom iz masne morske ribe: losos, sardine, haringa, tuna. Postoje dve osnovne vrste omega 3 masnih kiselina koje su neophodne organizmu eikosapentanoična - EPA i dokosaheksanoična - DHA. Vegetarijanski izvori, orasi i seme lana sadrže alfa-linoleinsku kiselinu, iz koje organizam stvara EPA i DHA. U organizmu se EPA i DHA dalje prevode u molekule koji regulišu imuni odgovor, koagulaciju krvi i r

DIJETA KOD POVEĆANOG HOLESTEROLA

  Nutricionista prepisuje jelovnik u skladu sa individualnim potrebama organizma, pri čemu se uzimaju u obzir: pol, visina, težina, uhranjenost (gojaznost), fizička aktivnost, udeo različitih aktivnosti tokom dana proporcionalno, specifične potrebe starosne grupe kojoj osoba pripada, vrednosti izmerenih masti, LDL, HDL, holesterola, triglicerida, šećera. Na ovom mestu su date neke opšte preporuke, a individualne potrebe uslovljavaju specifičan jelovnik za svaku osobu, koji izrađuju nutricionisti. Opšte preporuke Smanjiti unos zasićenih masti životinjskog porekla, trebalo bi izbegavati maslac, pavlaku, punomasne sireve (40-50% masti), masno meso. Kao zamena mogu se upotrebljavati: mleko sa smanjenim procentom masti, sirevi sa malim procentom masti, krta mesa. Kod pripreme jela od mesa korisno je odstraniti mast pre mlevenja, sečenja šnicli, a najbolje je jesti piletinu i ćuretinu, ponekad junetinu, govedinu, a svinjetinu samo u retkim prilikama ili potpuno izbaciti. Žumance, iznutric

ISTINA O PIVU

Pivo je alkoholno piće koje pije veliki broj odraslih ljudi u svetu, tačnije, alkoholno piće koje se najčešće pije. Jedno je od najstarijih alkoholnih pića, ima veliku tradiciju koja se zadržala do današnjih dana. Pivo je u mnogim zemljama i tradicionalno piće koje se pije uz utakmice, igranje karata, pikado, roštilj u prirodi i u posebnim prilikama. Savremeni trendovi u proizvodnji i potrošnji piva Amerikanci, recimo, masovno piju razne vrste piva. Potrošnja piva je opala od 1994. godine, kada je prosečan Amerikanac pio 22,3 galona, u poređenju sa 21,1 galona u 2009. godini. Met Simpson (Matt Simpson), kolumnista, navodi da u svetu postoji blagi pad u potrošnji industrijskih piva velikih proizvođača i velikih robnih marki, ali postoji ogromna potražnja za pivom iz manjih pivara. Potrošači sve više traže specifične vrste piva koja su lagana, osvežavajuća, raznih ukusa i raznih aroma, kaže Simpson. Obogaćivanje piva je samo jedan od načina da bi se dobilo na popularnosti i proda

ŠLJIVA - MALA LEKOVITA VOĆKA

Kada se pomene šljiva, prve asocijacije na nju su šljivovica i "srpski brend". Obično zaboravljamo da je šljiva veoma korisna namirnica i da u sebi ima dosta lekovitih sastojaka. Šljiva potiče iz roda Prunus, kom pripadaju breskva, kajsija, nektarina, višnja i trešnja. Latinski naziv joj je Prunus domestica, a smatra se da poreklo vodi sa obala Kaspijskog mora. Šljiva se gaji u celom svetu, a najveći proizvođači su Rusija, Kina, SAD i Rumunija. Srbija spada u značajne proizvođače šljiva u svetu. U našim krajevima sveža šljiva može se jesti od maja do oktobra. Postoji preko 2000 vrsta šljiva nastalih ukrštanjem, šljive raznih veličina, različitih ukusa i raznih boja i nijansi: plave, zelene, bele, žute, crvene, narandžaste... Lekoviti i korisni sastojci Plod šljive sadrži malo kalorija (oko 40), tako da je pogodan za dijetalnu ishranu, kao diuretik, za čišćenje organizma, ali sadrži i mnoge korisne supstance: * beta karotin * biljna vlakna * biljne masti *