петак, 26. октобар 2012.

Nesanica pogoršava "Alchajmera"

Lepo je setiti se i malo starijih,i evo jedne vesti novog istraživanja u vezi Alchajmerove bolesti, koja se javlja najčešće kod ženskih osoba posle 65.godine života...

Naučnici Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington su proučavali nivo amiloida beta proteina, koji stvara plakove u mozgu ljudi obolelih od Alchajmera. 

Portal "Moj doktor" prenosi da je istraživanje pokazalo da su miševi kojima nije bilo dozvoljeno da spavaju imali 25 odsto veći nivo amiloida beta. Otkriće je objavljeno u stručnom časopisu "Science express" i pokazalo je da bi nedostatak sna mogao biti važan u razvoju Alchajmerove bolesti. 

Neurolog dr Dejvid Holcman je rekao da bi naučnicima "lečenje poremećaja spavanja trebala da bude glavni zadatak ne samo zbog mnogih akutih problema, već i zbog mogućih dugotrajnih negativnih posledica na zdravlje mozga". 

Alchajmerova bolest je teška, neizlečiva bolest mozga koja u nekim slučajevima može biti i smtonosna. Dvostruko češće se javlja kod žena i to najčešće posle 65. godine.


Izvor:mojdoktor

Нема коментара:

Постави коментар