Пређи на главни садржај

Istine i neistine o kafi


Njome počinjemo dan, ona nam je odličan razlog za pauzu na poslu, sredstvo za popodnevno opuštanje. Bez kafe uglavnom ne možemo, ali koliko o njoj znamo?



Svejedno je od koje se vrste kafe priprema napitak.

Netačno. Od 73 vrste drveta kafe, kultiviraju se samo dve, arabica i robusta. ali, postoje deseci njihovih varijanti, od kojih se za komercijalnu upotrebu uzgaja samo desetak varijanti arabice i pet robuste.

Kafa bez kofeina i nije kafa.

Netačno. Osobe koje ne žele uzimati kofein ili ga moraju izbegavati mogu uživati u pravoj kafi. Ta se kafa dobija od uobičajenih vrsta kafe kojima se posebnim postupkom oduzima kofein. Iako kafa bez kofeina nema isti ukus kao ona s kofeinom, ipak je to prava kafa.

Kofein šteti zdravlju.

Netačno. Kofein ima snažno stimulativno delovanje, a njegova lekovita svojstva poznata su još od 17. veka kada je kafa bila smatrana lekom, a ne napitkom za užitak. Naučna istraživanja pokazala su da kofein može imati štetno delovanje, ali samo ako se uzima u prekomjernim dozama. Otkriveno je i da umereno konzumiranje kafe (2-4 šolioce dnevno) može smanjiti rizik od nekih bolesti, poput astme, što se pripisuje učinku alkaloida teofilina.

Kafa deluje antioksidacijski.

Tačno. To se delovanje  pripisuje polifenolu koji ima snažno antioksidacijsko delovanje. Istraživanja su pokazala kako polifenol potiskuje aktivni kiseonik iz stanica i na taj način smanjuje broj i usporava štetne oksidacijske procese u telu. Takođe, utvrđeno je da polifenoli ublažavaju negativne promene do kojih dolazi u menopauzi. Zavisno o vrsti i načinu prerade, kafa sadrži 5–10 posto polifenola.

Kofein se ne preporučuje trudnicama.

Tačno i netačno. Umereno konzumiranje kafe u trudnoći ne izlaže se nikakvoj opasnosti ni po majku ni po dete. U trudnoći je dopušteno dnevno popiti 2-3 šolice kafe, što iznosi približno 300-400 mg kofeina. No, valja voditi računa o tome da tokom trudnoće telu treba dva puta više vremena za izlučivanje kofeina.

Instant kava nije prava kava.

Netačno. Instant kafa dobija se posebnim postupkom, zamrzavanjem tečnog ekstrakta kafe na -40°C. Tako zamrznuti ekstrakt oblikuje se u pahuljice koje se dovode u kontakt sa vazduhom zagrijanim na +50°C, pri čemu dolazi do isparavanja vode. Rezultat tog procesa je dobijanje sitnih, suvih granula instant kafe. Kvaliteta instant kafe zvisi od kvaliteta zrna kafe od kojih se dobija. Stručnjaci tvrde kako se najbolja instant kafa dobija od afričke robuste ili nekih vrsta brazilske arabice. Postupak dobijanja instant kafe količinu kofeina u njoj dvostruko povećava, pa instant kafa sadrži i 10 posto minerala više od "obične" kafe. Prema tome, instant kafa je prava kafa.

I kozmetički proizvodi sadrže kofein.

Tačno. Njegova svojstva poticanja površinske cirkulacije, djelovanje na tonus kože i sprečavanje dehidracije uvelike se koriste u kozmetici i negi. Kako potiče aktivnost enzima, kofein je vrlo koristan u sprečavanju isušivanja i obnovi procesa stvaranja prirodnih masnoća kože. Kofein se dodaje i anticelulitnim proizvodima i proizvodima za razgradnju potkožnih masnoća jer potiče razgradnju masti.

Kafa sadrži vitamine i minerale.

Tačno. Kafa je bogata vitaminom PP (vitamin B3), 100 g kafe sadrži 40 mg tog vitamina. Koristan jer učestvuje u stvaranje dva enzima neophodna za apsorpciju belančevina, šećera i lipida.

Što popijete u 100 ml (nezaslađene) kafe?

Dve kalorije, 99,3 g vode, 0,3 g šećera, 0,1 g masnoća, 66 mg kalijuma, 6 mg magnezijuma, 2 mg kalcijuma, 4 mg vitamina C.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.