понедељак, 22. октобар 2012.

Istine i neistine o kafi


Njome počinjemo dan, ona nam je odličan razlog za pauzu na poslu, sredstvo za popodnevno opuštanje. Bez kafe uglavnom ne možemo, ali koliko o njoj znamo?Svejedno je od koje se vrste kafe priprema napitak.

Netačno. Od 73 vrste drveta kafe, kultiviraju se samo dve, arabica i robusta. ali, postoje deseci njihovih varijanti, od kojih se za komercijalnu upotrebu uzgaja samo desetak varijanti arabice i pet robuste.

Kafa bez kofeina i nije kafa.

Netačno. Osobe koje ne žele uzimati kofein ili ga moraju izbegavati mogu uživati u pravoj kafi. Ta se kafa dobija od uobičajenih vrsta kafe kojima se posebnim postupkom oduzima kofein. Iako kafa bez kofeina nema isti ukus kao ona s kofeinom, ipak je to prava kafa.

Kofein šteti zdravlju.

Netačno. Kofein ima snažno stimulativno delovanje, a njegova lekovita svojstva poznata su još od 17. veka kada je kafa bila smatrana lekom, a ne napitkom za užitak. Naučna istraživanja pokazala su da kofein može imati štetno delovanje, ali samo ako se uzima u prekomjernim dozama. Otkriveno je i da umereno konzumiranje kafe (2-4 šolioce dnevno) može smanjiti rizik od nekih bolesti, poput astme, što se pripisuje učinku alkaloida teofilina.

Kafa deluje antioksidacijski.

Tačno. To se delovanje  pripisuje polifenolu koji ima snažno antioksidacijsko delovanje. Istraživanja su pokazala kako polifenol potiskuje aktivni kiseonik iz stanica i na taj način smanjuje broj i usporava štetne oksidacijske procese u telu. Takođe, utvrđeno je da polifenoli ublažavaju negativne promene do kojih dolazi u menopauzi. Zavisno o vrsti i načinu prerade, kafa sadrži 5–10 posto polifenola.

Kofein se ne preporučuje trudnicama.

Tačno i netačno. Umereno konzumiranje kafe u trudnoći ne izlaže se nikakvoj opasnosti ni po majku ni po dete. U trudnoći je dopušteno dnevno popiti 2-3 šolice kafe, što iznosi približno 300-400 mg kofeina. No, valja voditi računa o tome da tokom trudnoće telu treba dva puta više vremena za izlučivanje kofeina.

Instant kava nije prava kava.

Netačno. Instant kafa dobija se posebnim postupkom, zamrzavanjem tečnog ekstrakta kafe na -40°C. Tako zamrznuti ekstrakt oblikuje se u pahuljice koje se dovode u kontakt sa vazduhom zagrijanim na +50°C, pri čemu dolazi do isparavanja vode. Rezultat tog procesa je dobijanje sitnih, suvih granula instant kafe. Kvaliteta instant kafe zvisi od kvaliteta zrna kafe od kojih se dobija. Stručnjaci tvrde kako se najbolja instant kafa dobija od afričke robuste ili nekih vrsta brazilske arabice. Postupak dobijanja instant kafe količinu kofeina u njoj dvostruko povećava, pa instant kafa sadrži i 10 posto minerala više od "obične" kafe. Prema tome, instant kafa je prava kafa.

I kozmetički proizvodi sadrže kofein.

Tačno. Njegova svojstva poticanja površinske cirkulacije, djelovanje na tonus kože i sprečavanje dehidracije uvelike se koriste u kozmetici i negi. Kako potiče aktivnost enzima, kofein je vrlo koristan u sprečavanju isušivanja i obnovi procesa stvaranja prirodnih masnoća kože. Kofein se dodaje i anticelulitnim proizvodima i proizvodima za razgradnju potkožnih masnoća jer potiče razgradnju masti.

Kafa sadrži vitamine i minerale.

Tačno. Kafa je bogata vitaminom PP (vitamin B3), 100 g kafe sadrži 40 mg tog vitamina. Koristan jer učestvuje u stvaranje dva enzima neophodna za apsorpciju belančevina, šećera i lipida.

Što popijete u 100 ml (nezaslađene) kafe?

Dve kalorije, 99,3 g vode, 0,3 g šećera, 0,1 g masnoća, 66 mg kalijuma, 6 mg magnezijuma, 2 mg kalcijuma, 4 mg vitamina C.


Нема коментара:

Постави коментар