среда, 30. мај 2012.

Rešite se svim tegoba u ustimaBlagovremeno sanirajte karijes, kamenac, upalu desn, afte, izvadite neiznikle umnjake, započnite terapiju paradontopatije, pobedite naviku škrgutanja zubima i izbegnite ozbiljne komplikacije.
Zdravi zubi osnovni su preduslov za lep izgled i dobro zdravlje. Zato – ne ignorišite promene i na vreme započnite adekvatnu terapiju.1 KARIJES

KAKO GA PREPOZNATI: Početni karijes se javlja na samoj površini zuba, i to najčešće na griznom delu, u vidu bele ili sive tačkice. Uznapredovali zubni kvar izgleda rupičasta lezija (udubljenje). Tu često upadaju ostaci hrane, što izaziva bol.
ŠTA DA URADITE: Primetite li bilo kakvu promenu koja podseća na karijes, odmah zakažite kod stomatološki pregled, što je manji kvar to će lečenje biti lakše i jeftinije.  Osim toga, ako na vreme popravite zub, nećete rizikovati da vam ovaj problem izazove ozboljne bolesti – psorijazu, alopeciju, upalu bubrega…

2 KAMENAC

KAKO GA PREPOZNATI: Kamenac je tvrda naslaga beložute ili braonkaste boje, nakupljena  pri dnu zuba,  između zuba i oko rubova krunica. Ova neestetska promena često je uzrok lošeg zadaha.
ŠTA DA URADITE: Ne pokušavajte sami da uklonite kamenac, jer možete povrediti desni i trajno oštetiti zube. Posetite stomatologa i podvrgnite se  ultrazvučnom skidanju kamenca. Taj tretman je potpuno bezbolan, ne izaziva krvarenje desni ( za razliku od onog mehaničnog) i, što je najbitnije, odstranjuje inajsitnije čestice kamenca.Nakon toga pojačajte oralnu higijenu, počnite da koristite interdentalni konac i vodicu za ispiranje usta( po preporuci lekara) kako biste sprečili, ili pak usporili ponovno formiranje naslaga.

3 GENGIVITIS

KAKO GA PREPOZNATI: Gingivitis ili upala zubnog mesa je veoma neprijatni problem. Manifestuje se crvenilom, oticanjemi krvarenjem desni, bolom u desnima, lošim zadahom i – ponekad sitnim gnojnim ranama.
ŠTA DA URADITE: Ako simptomi nisu jaki,uzmite u apoteci gel protiv zapaljenje desni i antiseptični rastvor za usta. Koristite se tim proizvodima onako kako piše u uputstvu, posle svakog pranja zuba ( najmanje tri puta dnevno) i upala ce brzo proći. A ukoliko imate rane na desnima, i ne možete zaustaviti krvarenje, javite se stomatologu. On će vam prospisati odgovarajući lokalni i sistemski antibiotic.

 4 AFTE

KAKO DA IH PREPOZNATE: Afte su svetli plihovi ovalnog oblika, sa crvenim rubom. Pojavljuje se na sluzokoži usne duplje ( na unutrašnjoj strain obraza, usana i jezika).Izazivaju bol, peckanje i neprijatan osećaj zatezanja.
ŠTA DA URADITE: Isprobajte rastvorljive flastere za afte. Oni sadrže gel koji istovremeno dezinfikuje i zaceljuje rane  u ustima te ublažava bol, pa u većini slučajeva rešava problem u roku od dva – tri dana. Ukoliko vamto ne pomogne, obratite se stomatologu za pomoć.

5 NEIZNIKLI UMNJACI

KAKO DA IH PREPOZNATE: Da li vam neiznikli umnjaci predstavljaju opasnost po ostale zube i opšte zdravlje – teško možete zaključiti sami. Oni uglavnom uzrokuju promene koje nisu vidljive golim okom – ciste uvilicama i menkim tkivima , resorpciju korenova susednih zuba, slabljenje ligamenata viličnih zglobova.. Retko šalju jasne signale – izazivaju otok i bol vilice, te uzrokuju promenene zubnog niza.
ŠTA DA URADITE: Uradite OTP snimak ( snimak obeju vilica) i odnesite ga na uvid zubaru. On će, na osnovu položaja i značaja umnjaka u zubnom nizu, proceniti treba li da se izvadi.

6 PARADONTOPATIJA

KAKO DA JE PREPOZNATE: Prvi pokazatelj ove bolesti jesu blago otekle, meke desni koje povremeno krvare i osećaj trnjenja, pečenja i stranog tela među zuba. U kasnijoj fazi javljaju se – ogoljavanje, rasklaćivanje i prevremeni gubitak zuba.
ŠTA DA URADITE: Idite specijalisti paradontologije i oralne medicine. Ukoliko bude potrebe, on će vam uraditi kiretažu paradontalnih džepova. Reći će vam čime i na koj način da održavate higijenu usta i koje nutrijente da uzimate kako biste sprečili širenje i napreovanje bolesti.

7 BRUKCIZAM

KAKO DA GA PREPOZNATE: Brukcizam – nesvesno škrgutanje zubima – javlja se u snu i u stresnim situacijama. Za posledicu neretko ima oštećenje zubne gleđi, povećanu osetljivost na toplo, hladno,kiselo, bol u vilici i glavobolja.
ŠTA DA URADITE: Obavezno se obratite stomatologu. On će vamsanirati štetu na zubima i izraditi splint (silikonski štitnikza zube), koji će vas zaštiti od daljih oštećenja. Osim toga, uzimajte kapi od valerijane, matičnjaka i drugih biljki koje ublažavaju stres. Zahvaljujući tome,postaćete opušteniji i samim tim prorediti lošu naviku.


2 коментара:

  1. Moglo bi se reći da redovno čitam tekstove na Vašem blogu i dopadaju mi se. Rekla bih da smo sličnih profesija čak i interesovanja:)
    Htela bih nešto da Vam dodam u vezi afti, a to je da se ne zna uzrok istih tj. da se smatra da su posledica pada imuniteta. Ukoliko imamo afte trebalo bi da izbegavamo da jedemo koštuničavo voće, kiselu hranu i prevrele sireve.

    ОдговориИзбриши
  2. Jako ali jako mi je drago što donekle čitate moje tekstove i što Vam se dopadaju,to me posebno raduje i u potpunosti se slažem što ste napisali za afte. I ono što bih ja mogla da zaključim , iz nekog mog ugla, je i to da većina bolesti dolazi zbog pada imuniteta ili je pak on samo pokretač nekih od bolesti.
    I svaka sugestija i kritika mi je veoma važna.

    ОдговориИзбриши