Пређи на главни садржај

Постови

Oralni seks uzrok nastanka raka grla

Oralni seks je povezivan sa razvojem raka u ustima, glavi i vratu, ali novi izveštaj pokazuje da oralni seks pretstavlja veći factor rizika za razvoj raka grla od duvana. HPV ( humani papiloma virus ) je virus koji se prenosi putem oralnog seksa . Istraživači koji proučavaju HPV, kažu da je virus 64% izaziva rak orofarinksa. Naučnici smatraju da je HPV glavni uzrok raka grla kod ljudi ispod 50 godina . Studija je predstavljena na godišnjem sastanku “American Association for the Advancement of Science” . Istraživači sa “Ohio State University” ističu da osobe koje su više upražnjavale oralni seks I koje su često menjale partnere imaju veći rizik za dobijanje raka grla, koji se razvija u središnjem delu grla. " Pojedinac koji ima šest ili više partnera u životu - sa kojima su imali oralni seks - ima osmostruko povećanje rizika u odnosu na nekoga ko nikada nije imao oralni seks , "izjavio je Dr Maura Gillison sa “Ohio State University”. Prema “Oral Cancer Foundation”, ko

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.

Zaboravite na lekare uz jednu jabuku dnevno

Prošle nedelje je objavljeno da četiri jabuke dnevno značajno smanjuju holesterol. To nije jedina prednost ove voćke. Doktorka Peni Stenvej se potrudila da otkrije koje sve "falinke" u organizmu možemo da rešimo sami i to je napisala u knjizi "Čudo jabukovogo sirćeta". Jedna jabuka dnevno je višestruko korisna GRČEVI Okidač za grčeve je obično nedostatak kalcijuma, magnezijuma, joda, vitamina B, C. Sve to nalazi se u jabukama. Pomaže i jabukovo sirće. Njegova kiselost podstiče želudačnu kiselinu, pa se apsorbovanje kalcijuma i magnezijuma poboljšava.  ŠTA URADITI:  Razmutite dve kašičice jabukovog sirćeta u čaši vode, tri puta dnevno. Ili pomešajte dve kašike jabukovog sirćeta u šolji tople vode, natopite flanelsku krpu tim rastvorom i stavite na zgrčeno mesto. Prekrijte  peškirom. ASTMA Simptomi astme su prouzrokovani upalom i preteranom osetljivošću disajnih puteva. Mogući "okidači" su hladan vazduh, vežbanje, neke namirnice, infekcije, vremens

Vranilovka za dobro varenje

Vranilovka je višegodišnja zeljasta razgranata biljka koja raste do 80 centimetara visine. Ima je u svim delovima zemlje, od pobrđa do srednjeg planinskog pojasa. U narodu poznata kao mravinac, mirišijavac, origanj, vranilova trava, raste po šumarcima, na kamenjaru, po ivicama svetlih šuma, pokraj puteva i ograda. Listovi su joj jajoliki, dužine do dva centimetra, a cvetovi crvenkastobeličasti opojnog mirisa. Ime vranilovka dobila je tako što se pre otkrića sintetičkih boja koristila za farbanje vune u crno, vrano. ŠTA LEČI Za spremanje lekovitih preparata koristi se gornja polovina cele biljke, koja se suši u hladu. Glavni sastojci vranilovke su biteri i tanini koji smanjuju nadutost i pomažu kod dijareje. Osim toga, oni podstiču sekreciju i izbacivanje telesnih tečnosti, dok esencijalna ulja leče infekcije usne duplje i grla, umanjuju kašalj i uklanjaju bolove u grlu. Vranilovka se pokazala kao odličan lek za smirenje, protiv raznih upala kože i sluznice. PROVERENI RECEPTI Čaj
Uvođenje hleba u dečiju ishranu je od velikog značaja za pravilan rad sistema za varenje, ali i zbog žvakanja što će pripomoći u učvršćivanju desni i navići sluznicu usne šupljine na kruću hranu. - Hleb je zbog obilja žitarica koje sadrže celulozu veoma zdrav i neophodan u dečijoj ishrani, objašnjava nutricinistkinja Branka Mirković. - Celuloza olakšava rad creva jer sprečava začepljenje i održava crevnu floru. Ovo svojstvo celuloze posebno je važno za decu u prvim godinama života jer sistem za varenje upoznaje sve više hrane i mora se nositi sa sve više zahteva - dodaje ona. Koliko hleba dnevno? U uzrastu do godinu i po dana detetu je dovoljno da dnevno pojede 40 - 60 g belog hleba, iako je bolje ako mu ponekad ponudite komadić raženog ili crnog. Od druge godine života detetu možete da dajete hleb od krupno mlevenog brašna, na primer kukuruzni hleb ili hleb sa mekinjama. Kriška hleba s maslacem biće odličan doručak, a osušene kockice crnog hleba upotrebite u supi umesto rez

Sve što niste znali o jogurtu

Proizvođači probiotika zarađuju milijarde evra, a još se ispituje koliko su "dobri" mikroorganizmi zapravo zdravi. Za dvadeset godina otkako su počeli da ih dodaju namirnicama, probiotici su osvojili rafove sa mlečnim proizvodima. Posle silnih reklama i dizanja u nebesa te "funkcionalne hrane", nije čudo što na svetskom tržištu proizvodi koji na etiketama nose reč "probiotik" zarađuju više od 500 milijardi evra u samoposlugama i još 600 milijardi u apotekama, pišu ˝novosti". U poslednje vreme, sve stroža pravila o reklamiranju proizvoda dovode, međutim, u pitanje mnoga "probiotička" svojstva. Jer, da li je zaista, i u kojoj meri, dokazano da su ti proizvodi toliko zdravi, gotovo lekoviti? Kakve dobrobiti oni donose? Teorijski gledano, svakom organizmu je, da bi održavao zdravlje, potrebna uravnotežena ishrana uz ispravan način života. Terapije antibioticima, iscrpljivanje na poslu ili u provodu, pušenje, stres, infekcije, zatvor... sve s