Пређи на главни садржај

Постови

Dijeta za gurmane

Hedonizam bilo koje vrste deluje kao antiteza dijetama. S druge strane, istraživanja pokazuju da tipična karakteristika dijeta - suzdržavanje - uslovljava de se ljudi još više ugoje. Kada ste na dijeti, čini vam se da i najmanji kolač predstavlja opasnost   Ideja svesnog uživanja u izgledu, mirisima, ukusu i samom činu konzumiranja hrane, nije samo za one koji se strasno predaju jelu, već je namenjena i onima koji razmišljaju o kilogramima. 1. Mastan doručak je poželjan Slanina i kajgana odavno važe za primer nezdravog obroka. Ali, ako se pravilno pripremi, ovo jelo može da bude odlična osnova za dan. Istraživanja na laboratorijskim životinjama pokazuju da životinje koje su pojele mastan obrok odmah nakon buđenja efikasnije metabolišu masti i ugljene hidrate tokom dana od onih koje su za doručak pojele doručak bogat ugljenim hidratima i obrok bogat mastima na kraju dana. Preporuka nutricionistaje da za doručak napravite omlet od tri belanceta i jednog žumanceta i dodajte jednu š

Zašto su ženske grudi svake godine sve veće?

Čitajući vesti iz sveta medicine na internetu,naišla sam na jedan jako zanimljiv tekst koji je objavio sajt  tportal.hr u kojem se govori o sledećem..pročitajte : Prema najnovijem istraživanju, ženske grudi se povećavaju svakih nekoliko desetljeća, a to potvrđuje i činjenica da je proizvođač grudnjaka Bravissimo odlučio plasirati na tržište grudnjak košarice L – najveći dosad Neminovna je činjenica da se prosječna veličina ženskih grudi povećava gotovo svakog desetljeća. Iako se prosječnom veličinom grudnjaka smatra 3C, stručnjaci upozoravaju da je ta brojka možda ipak bliža veličini 2F. Usprkos povećanju grudi, žene su još uvijek sklone kupovati i nositi premale grudnjake koji stvaraju neugodnu bol, a Bravissimo tvrdi da bi čak 60 posto žena koje nose košaricu veličine C trebalo nositi košaricu veličine D. Pedesetih godina prošloga stoljeća prosječna žena nosila je grudnjak s košaricom veličine B, što je čak za puni broj manje od današnje prosječne veličine. Očito je da se

Povratite kondiciju posle praznika

Novogodišnji i božićni praznici su iza nas. Da biste se sa lakoćom oslobodili viška kilograma koje ste "zaradili" za prazničnom trpezom, preporučujemo više fizičke aktivnosti. Osim napolju, možete da se rekreirate i u svom domu uz pomoć raličitih pomagala. LEG POWER Leg power je poznata fitnes sprava koja uz svakodnevno korišćenje od 20-tak minuta garantuje da će vaša zadnjica i noge biti vitkije i čvrće a masne naslage će početi da se smanjuju. Namenjena je prvenstveno pripadnicama lepšeg pola i angažuje delove tela koji su kod dama podložni gomilanju masnih naslaga. BODY TRIMER Sigurno jedna od najpoznatijih i najekonomičnijih sprava za jačanje stomačnih i leđnih mišića. Malih dimenzija, praktična, lagana i ne zahvata posebno velik prostor za odlaganje. Nije lako ali efekti su zagarantovani. STOMAK ELIMINATOR Stanete na ovaj kružni disk i pravite okrete u levu i desnu stranu. Stomačni i leđni mišići se zatežu, troši se energija, masne naslage se tope. Veoma jed

6 tegoba koje ne smete da zanemarujete

Ako nedeljama osećate bol u grudima, kašljete ili imate visoku temperaturu, obavezno se obratite lekaru, jer je jasno da ove tegobe neće proći same od sebe. Navodimo vam šest simptoma koje ne bi trebalo da ignorišete, jer oni ponekad mogu da upute na ozbiljno oboljenje. Ako se glavobolja ili povišena temperatura često javljaju česte, lekar treba da otkrije njihov uzrok 1. ZASLEPLJUJUĆE GLAVOBOLJE Ako su glavobolje česte, vreme je da lekar otkrije njihov uzrok. Bilo da one potiču od problema s vidom, nezdravog života ili nečeg ozbiljnijeg, potrebna je adekvatna terapija. 2. DUGOTRAJAN KAŠALJ Kašalj je redovni pratilac prehlade ili gripa, ali ako se nastavi i nekoliko nedelja pošto ste ozdravili, ponovo posetite lekara. Dugotrajan kašalj može da uputi na tuberkulozu, infekciju disajnih puteva, pa i rak pluća. 3. TEMPERATURA Ako se telesna temperatura kreće od visoke do normalne bez nekog vidnog razloga, treba da otkrijete šta nije u redu. Takođe treba da posetite lekara ukoliko imat

Zdrave zamene za šećer

Med, malteks i javorov sirup imaju prijatan ukus i odlični su prirodni zaslađivači. Njihovom upotrebom može se smanjiti rizik od nastanka mnogih bolesti   Rafinisani, beli šećer koji nastaje industrijskom obradom šećerne repe i šećerne trske, višestruko je štetan za ljudski organizam ukoliko se konzumira u velikim količinama. Ovaj zaslađivač nakon prerade gubi minerale i vitamine koji inače podstiču proces njegovog usvajanja i varenja, zbog čega opterećuju pankreas i nadbubrežne žlezde, kao i membrane krvnih sudova na čijim zidovima kasnije dolazi do taloženja holesterola. Osim toga, slabi imunološki sistem, podstiče razvoj dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, raka, artritisa, izaziva depresiju, nervozu, gojaznost...  Zdrava alternativa rafinisanom šećeru jesu prirodni zaslađivači koji su veoma ukusni, zdravi i korisni za ljudski organizam.  Med   Med sadrži najkvalitetnije vrste ugljenih hidrata koji direktno ulaze u krv i spadaju u grupu lako svarljive hrane. Dok beli šeć

Šargarepa s koprivom

Kopriva pročišćava organizam, ima posebno lep ukus i može da se spremi na stotine načina. Koprivu ne morate ni da kuvate. Dovoljno je da je izgnječite tako da listovi splasnu i izgube "bockavost". Tako je najzdravija, prelivena s malo ulja i soka od limuna. Ako kuvate koprivu, neka to ne bude duže od 30 sekundi, kako biste sačuvali veći deo korisnih sastojaka. Za 1 osobu: Isecite ukoso 3 šargarepe, tako da dobijete duguljaste kolutove, debele oko 1 cm. Zagrejte u šerpi koja ima dobar poklopac 1 do 2 kašičice susamovog ili maslinovog ulja. Dodajte šargarepu, posolite morskom nerafinisanom solju (ne previše, tek da so izvuče prirodnu slatkoću šargarepe). Pržite 1 minut, pa smanjite vatru na najmanje moguće (stavite difuzor plamena, ako ga imate). Dodajte 2-3 kašike vode, dobro poklopite i krčkajte 30 minuta, bez mešanja i podizanja poklopca. Šargarepa će se skuvati u sopstvenom soku i postati izuzetno slatka ako je spremate na ovaj način.  Razmutite kašičicu kuzu praha

Konzumiranje zelenog čaja može povećati sitost

Randomizirana, crossover studija u kojoj je učestvovalo 14 zdravih subjekata pokazala je da konzumiranje zelenog čaja može produžiti osećaj sitosti. Učesnici su nasumično podijeljeni u dvije grupe, jedna je, uz doručak, dobivala 300 ml zelenog čaja, a druga vodu. Potom im se, nakon 15, 30, 45, 60, 90 i 120 utvrđivao osećaj sitosti. U grupi koja je konzumirala zeleni čaj utvrđen je značajan porast osećaja sitosti, takođe je uočeno da imaju manju želju za konzumacijom omiljene hrane kao i da im nije toliko prijatno konzumirati dodatni zalogaj iste hrane. Na osnovu predočenih rezultata autori studije zaključili su da konzumiranje zelenog čaja rezultira duljim osećajem sitosti. Izvor:  Nutrition Journal

Zašto je ujutro dobro popiti čašu voćnog soka?

Doručak je odavno prepoznat, kako od strane stručnjaka, tako i laika, kao najvažniji dnevni obrok. Ipak da li ga se uistinu tako i tretira? Uglavnom ne. Je li Vam poznat osjećaj kada ste se ujutro probudili umorni, bezvoljni pa čak i neraspoloženi? Dobar doručak može Vam osigurati energiju potrebnu da bi izdržali ovakav dan. Redovno konzumiranje doručka može poboljšati Vaše sveukupno zdravlje osiguravajući organizmu vredne nutriente. Utvrđeno je da osobe koje ne preskaču doručak s lakoćom osiguravaju dnevne potrebe organizma za nutrientima. Isto tako, brojne studije su pokazale da su osobe koje redovno konzumiraju kvalitetan jutarnji obrok mnogo aktivnije i produktivnije, kako mentalno tako i fizički. Preskakanje doručka znači nepotrebno gladovanje organizma minimalo 16 sati, a hrana je organizmu kao i gorivo automobilu, neophodna da bi pravilno funkcionisalo. Važno je naglasiti da bi doručak trebao osigurati četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrientima, stoga je vrlo važ