Пређи на главни садржај

Naučnici otkrili zbog čega je dobro da deca jedu sline iz nosića

Nova studija je pokazala kako ‘blago’ iz nosa nije samo odvratno, već ima i brojne prednosti za mališane...

Do sada ste verovatno učili svoje dete da ne sme da jede ono što iskopa iz nosa, zar ne? I verovatno ste veštinu lupkanja po ručicama kada to pokuša usavršili do maksimuma. Međutim, čini se da bi to trebalo da prestanete da radite.


Naime, nova studija je pokazala kako ‘blago’ iz nosa nije samo odvratno, već ima i brojne prednosti za mališane. Naime, Kidspot piše kako su sline iz nosa prepune dobrih bakterija koje pomažu i povoljno utiču na to da naši zubi i sluz izgrade kvalitetnu barijeru protiv loših bakterija. Oni sadrže mutaciju sline koja zube štiti od bakterija i karijesa, a naučnici koji su sproveli studiju tvrde da je ovo otkriće zaista veliko i da bi moglo odrediti budućnost proizvodnje žvakaćih guma. 
Postoje također neki dokazi da nas sluz štiti od infekcija disajnog sistema, čireva na želucu i virusa HIV-a. Austrijski profesor Fridrih Bišinger pak tvrdi kako su ljudi koji čačkaju nos i jedu sastojke koje unutra pronađu zdraviji, srećniji i sinhronizovaniji sa sosptvenim telom, piše Mirror. Takođe, dodaje kako bi trebalo da podstičemo takvo ponašanje kod dece.
“Jedenje suvih ostataka koje iskopate iz nosa odličan je način da ojačate imunitet, a s medicinske strane to ima savršenog smisla i potpuno je prirodno. Što se tiče našeg imuniteta, nos je filter kroz koji prolazi, a koji ujedno zaustavlja velik broj bakterija, a kada ta mešavina dođe u obliku bala i ostataka, njihov je učinak isti učinku nekog leka”, tvrdi Bišinger.

Izvor:yumama

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...