Пређи на главни садржај

Crna limunada, napitak koji čini čuda

Osim što je ova limunada crna i samim tim posebnija od bilo kog drugog domaćeg napitka, oni koji je piju tvrde da čini čuda za ljudski organizam, jer ga čisti od toksina i pomaže u smanjenju masnoća.

Ako vas odbija crna boja, imajte na umu da je ukus identičan ukusu obične limunade. Ovo piće se pravi od samo tri sastojka. 

Glavni sastojak, onaj koji se i smatra "čudotvornim", je aktivni ugalj. On nema ukus, ali je veoma zdrav, jer pomaže da se naše telo oslobodi štetnih sastojaka i da se umanji nadutost. Takođe, stručnjaci ističu da ima sposobnost snižavanja nivoa holesterola i podmlađivanja kože. 

Sastojci za crnu limunadu su: 

- 4 čaše filtrirane ili flaširane vode 

- 1/4 šoljice svežeg soka od limuna 

- 1/4 kašičice aktivnog uglja (jedna tableta). 

Pomešajte sve sastojke i po želji dodajte još limuna. Napitak poslužite hladan.






Izvor: B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...