Пређи на главни садржај

Besplatni pregledi kože za sve građane 8. maja

Besplatni pregledi kože za koje građani mogu da se prijave do 5. maja, biće održani 8. maja u 25 gradova u Srbiji ,čime će se obeležiti Evropski dan borbe protiv melanoma (raka kože), najavilo je danas Udruženje dermatovenerologa Srbije.



Kako je rečeno na konferenciji za novinare, potrebno je skrenuti pažnju javnosti na štetnost nekontrolisanog izlaganja UV zračenju i korišćenju solarijuma. 

Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Željko Mijušković rekao je da u Evropi svake godine oko 3,5 miliona ljudi oboli od raka kože, a da prema istraživanju koje je radio Euromelanom, od ispitanih 13.500 građana njih 14 odsto koristi zaštitu od sunca tokom cele godine. 

"Mi želimo da ljudi vide svoju kožu kao najdragoceniju garderobu, zato im skrećemo pažnju da je potrebno štititi kožu od UV zračenja cele godine i preporučujemo nošenje zaštitne odeće, naočara, šešira i korišćenje krema", istakao je Mijušković. 

Zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević rekao je da korišćenje solarijuma znatno povećava rizik od pojave melanoma i da je zabrinjavajuće to što ga srednjoškolci sve više koriste. 

"Od 550 ispitanih srednjoškolaca u Beogradu, skoro 40 odsto njih je već koristilo solarijum, a oko 38 odsto namerava i dalje da se izlaže tom zračenju", istakao je Škiljević. 

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Vicko Ferenc rekao je da se krajem godine očekuje usvajanje zakona koji će omogućiti bržu registraciju lekova i brže odobravanje kliničkih ispitivanja u oblasti melanoma. 

"Kasnije će se raditi i na usvajanju podzakonskih akata kojima bi se zabranilo korišćenje solarijuma osobama mlađim od 18 godina", najavio je Ferenc. 

Kampanju organizuju Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa ;Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u Srbiji.




Izvor: B92


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...