Пређи на главни садржај

Stvari koje niste znali o vosku iz ušiju

Znamo da verovatno ne želite mnogo da razmišljate o vosku iz ušiju, ali istina je da vam on mnogo toga može reći o vama – i to ne samo što se tiče lične higijene. Mnogo toga ni stručnjaci ne znaju o njemu. Ovih 6 činjenica verovatno niste znali.



1) VOSAK SPREČAVA SVRAB U UŠIMA

Jedna od praktičnih stvari voska je to što održava uši vlažnim kao što suze održavaju oči. Pored toga, vosak sprečava sušenje i svrab u ušima.

2) VOSAK UŠI ODRŽAVA (RELATIVNO) ČISTIM

Vosak je kombinacija sekreta iz ušiju, mrtvih ćelija kože i prljavštine i prašine koja je zalutala u vaše uši. Ipak će vosak većim delom nestati sam od sebe. Donja vilica svojim pokretima neprestano izbacuje vosak napolje, pa vam ne trebaju štapići za uši. U stvari, ako čistite vosak iz ušiju možete učiniti više štete nego koristi i gurnuti vosak dublje u ušni kanal. Većina stručnjaka se slaže oko toga da ne treba da čistite vosak iz ušiju osim ako ga ima previše, toliko da može dovesti do slabljenja sluha.

3)  MOŽE VAM REĆI MNOGO TOGA O VAŠEM ZNOJU

Neki ljudi imaju vlažan ušni vosak, dok je kod drugih suv. Beli, pahuljičasti vosak znači da imate nedostatak određenih hemikalija u znoju, što dovodi i do smrada tela.

4) VOSAK VARIRA OD RASE DO RASE

To što vam je vosak u ušima mokar ili suv ima veze sa vašim precima, tvrdi nedavno sprovedena studija. Tom prilikom je otkriveno da su, kao i kod znoja, hemijska jedinjenja u ušnom vosku različita kod različitih rasa, a molekula koji proizvode smrad generalno ima više kod belaca nego kod ljudi iz istočne Azije.

5) STRES ILI STRAH MOGU DA POVEĆAJU PROIZVODNJU VOSKA

Žlezde u ušima koje su odgovorne za lučenje voska spadaju u grupu apokrinih žlezda, koje su odgovorne i za najsmrdljiviju vrstu znoja. Isto kao što izaziva povećano znojenje, stres izaziva i pojačano lučenje voska iz ušiju.

6) NIKAKO NEMOJTE KORISTITI SVEĆE ZA UŠI

Ako možete da se odreknete štapića za uši, možete da se odviknete i od paljenja sveće u ušima. Zbog sveća možete zaraditi opekotine, a mogu vam i blokirati ušne kanale. Ako baš želite da očistite uši, operite ih toplom vodom.





Izvor:BlicŽena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...