Пређи на главни садржај

Kako napraviti zdraviju picu?

Pica ne mora da se svrsta u nezdravu hranu, naročito ako pažljivo biramo sastojke koje koristimo u pripremi. Pogledajte na koji način možete vaš omiljeni specijalitet da pretvorite u zdrav obrok.


Uklonite višak ulja
 
1. Povećajte količinu priloga
Ovo se pre svega odnosi na povrće, jer ono sadrži manje kalorija od mesnih prerađevina, poput kobasice. Zato povećajte količinu paradajza, luka, paprike, brokolija, koji sadrže dosta vitamina A i C i vlakana.

2. Izbegavajte punjenu koricu
Iako je pici sa koricom punjenom sirom zaista teško odoleti, probajte da izbegnete unošenje nepoželjnih masti i kalorija. Ovakvim pikantnim parčićima pice možemo uneti i do 300 kalorija više. Takođe, pice sa tanjom korom mogu imati 50 do 100 kalorija manje.

3. Koristite mocarelu
Mocarela sadrži manje masti i kalorija od ostalih sireva. Najbolje bi bilo kada biste napravili picu sa svežom mocarelom, koja sadrži manje natrijuma od prerađenih vrsta. Ukoliko baš i niste veliki obožavatelj ukusa sira, napravite picu sa sirom koji sadrži manji procenat masti.

4. Uklonite višak ulja
Ukoliko vam je pica previše masna, pustite ulje da se slije sa parčeta pice i iscedi pre nego što ga pojedete.

5. Testo s brašnom od celog zrna
Napravite picu koristeći zdravije vrste brašna, poput onog napravljenog od celog zrna pšenice.

6. Ne jedite u kasnim satima
Iako je pica najukusniji obrok za kasne sate, pokušajte da zaobiđete tu praksu. Ako se jede neposredno pre spavanja, pica može izazvati nesanicu, probleme sa varenjem i da izazove nadutost. Kako biste maksimalno uživali u zdravoj pici, jedite je bar nekoliko sati pre odlaska na spavanje. 



Izvor:Vesti


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...