Пређи на главни садржај

10 biljaka koje blagotvorno utiču na zdravlje

Iako živimo u eri velikog napretka tehnologije, ljudi se sve više okreću alternativnoj medicini i lečenju biljkama. Ovih deset biljaka koje se mogu naći na našem podneblju su vrlo poznate u narodu kao pravi čudotvorci kada je u pitanju lečenje različitih bolesti.

1) KOPRIVA
Blagotvorna dejstva ove biljke su vekovima poznata, a njeni listovi koji žare se tradicionalno koriste za: čišćenje krvi, anemiju, obilne menstruacije, homoroide, ovčije boginje, posekotine, itd.


2) ŽALFIJA

Salvia, latinski naziv ove biljke, znači "da izleči". Kada se pije, žalfija je dobra za varenje, jetru, pojačano znojenje, anksioznost, depresiju, sterilitet kod žena, menopauzu, itd.

Sa druge strane, kada se nanosi spolja, žalfija je odlična za: ujede insekata, infekcije kože, infekcije grla, usta i desni, vaginalni iscedak, itd.

3) NOĆURAK

Mladi koren može da se jede kao povrće, a izdanci kao salata. Izgnječen koren ove biljke može da se koristi kao obloga za modrice i udarce.

Čaj koji se koristi takođe od korena, koristi se u lečenju gojaznosti i bolova bešike. Ipak, najvredniji deo ove biljke su listovi i kora, jer se koriste za pravljenje ulja od noćurka koji pomaže u lečenju: multiple skleroze, PMS-a, hiperaktivnosti, ekcema, akni, lomljivih noktiju, reumatoidnog artritisa, oštećenja jetre uzrokovanog alkoholom, itd.

4) NANA
Nana se smatra i za najstariji lek na svetu, jer su arheolozi pronašči dokaz da se ova biljka koristila pre nekoliko desetina hiljada godina. Nana je bogata manganom, vitaminom A i vitaminom C. Izgnječeni listovi ove biljke su dobri ako se utrljavaju na bolna i otekla mesta. Kao čaj, nana je odlična za: upalu bešike, nervozni stomak, zatvor i nadutost, smanjuje razvoj bakterija i snižava povišenu temperaturu.

5) MATIČNJAK

Matičnjak je poznat kao biljka sa listovima koji mirišu na limun. Cvetovi, koji se pojavljuju samo leti, su puni nektara. Izgnječeni listovi, kada se utrljaju na kožu, koriste se za ujede komaraca i drugih insekata, herpes i rane.

Čaj od matičnjaka upotrebljava se za lečenje: prehlade, visoke temperature, hipertiroidizma, depresije, blage insomnije, glavobolje, lošeg varenja, itd.

6) ČAJEVAC

Čak su i aboridžini koristili čajevac za razne zdravstvene probleme, recimo žvakanjem listova ove biljke otklanjali su glavobolju.

Listovi i grančice, koje se koriste za pravljenje ulja od ove biljke, imaju antifungalna i antibakterijska svojstva i ovo ulje bi definitivno trebalo da nađe svoje mesto u svakom domu. Ulje čajevca se koristi za lečenje: cistitisa, vaginalnih infekcija, akni, atletskog stopala, ujeda insekata, opekotina, hroničnog umora, groznica, itd.

7) KAMILICA
Zbog svog slatkog i svežeg voćkastog mirisa, kamilica se dugo koristila kao lek za razne probleme sa sistemom za varenje. Ona ima umirujuć efekat, a u aromaterapiji se koristi za smanjivanje stresa i otklanjanje nesanice. Ova biljka se najčešće koristi za tretiranje zubobolja, bolova u ušima, bolova u ramenima i neuralgije.

8) NEVEN

Neven raste na gotovo svakoj vrsti zemljišta, važno je samo da ima dovoljno vlage. Neven je jako poznat po svom blagotvornom dejstvu na razne kožne bolesti, ali i za ujede, opekotine, rane, vene, itd. Ako se unosi kao čaj, neven je dobar za povišenu temperaturu i hronične infekcije, kao i za proširene vene. Kao obloga, neven je dobar za uklanjanje bradavica.

9) ČIČAK

Čičak takođe traži vlagu i može da raste i ako je sve vreme na suncu. Ova biljka je vrlo popularna u istočnjačkoj medicini. Koren se korsiti za čišćenje od toksina iz organizma, kao i za uklanjanje infekcija grla i kožnih problema, kao što su: opekotine, osipi, plikovi, ogrebotine, herpes, ekcemi, akne i ujedi.

Listovi i seme može da se izmrvi i da se koristi kao obloga za ogrebotine, opekotine i čireve.
10) ALOE VERA

Aloja raste samo na dobro osunčanim mestima, gde je zemljište suvo. Iako sama biljka ima užasan ukus, ona je i dalje jestiva. Sok iz ove biljke je izuzetno dobar za ubrzavanje isceljenja kože, kao i za smanjenje rizika od zadobijanja infekcija prouzrokovanih posekotinama, opekotinama i ekcemima.

Osim što se koristi spolja, aloja je takođe dobra i da se pije. Ona je poznata kao odličan lek za hroničnu opstipaciju, slab apetit, probleme sa varenjemem i za čir na želucu.





Izvor:BlicŽena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...