Пређи на главни садржај

Zdravo je jesti hleb

Prema najnovijim istraživanjima jako je zdravo jesti hleb,i ako se mislilo a i dalje misli da je uzročnik mnogih bolesti i alergija.
E sada,to mišljenje su oborile Britankse fondacije za ishranu..


Najnovija istraživanja Britansk fondacije za ishranu pokazuju da je hleb zdrava namirnica koja zbog vitamina i minerala koje sadrži mora biti redovan deo naše ishrane. 




















Ejn О’Коnor, jedan od vodećih stručnjaka u ovom istraživanju, ističe da je hleb denominizovan netačnim tvrdnjama zdravstvenih stručnjaka i televizijskim emisijama posvećenim ishrani.

- Naučnici moraju da spreče širenje ovih mitova, jer je hleb važan deo ljudske ishrane - izjavio je on za "Dejli Mejl".

Prema najnovijoj britanskoj studiji, upozorenja nutricionista o opasnostima konzumiranja hleba više ne važe. Ova namirnica ne utiče, kako se do sada navodilo, na pojavu umora, bolova u stomaku, nadimanja i glavobolje.

Beli hleb se dugo označavao kao najnepoželjnija vrsta hrane za sve one koji žele da izgube suvišne kilograme. Dijete, poput Atkisonove i Dukanove, strogo su zabranjivale njegovu upotrebu.

Ejn О’Коnor negira ovakve postavke navodeći podatak da je, uprkos masovnom padu potrošnje hleba u Britaniji, gojaznost u ovoj zemlji najveća u Evropi.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju i da podaci o velikom porastu alergije na hleb nisu verodostojni. Broj obolelih od ove bolesti se ne povećeva. U javnosti postoji slika o velikoj rasprostranjenosti alergija na sastojke hleba, ali  je to uglavnom zasnovano na pogršenim uverenjima ljudi da pate od ovog oboljenja.

Nekonzumiranjem hleba ljudi ostaju uskraćeni za minerale i vitamine koji su od ključnog značaja za njihovo zdravlje.





Izvor:Blic


Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...