среда, 16. мај 2012.

Bolesti kojih se stidimoOsećate bol,krvarite, napipali ste kvržicu oko analnog otvora..a sama pomisao na odlazak  proktologu ispunjava vas nelagodom. Međutim, pregled ni izdaleka ne odgovara slici koju ste stvorili pod uticajem predrasuda, a oklevanje vas može skupo koštati.

Neka istraživanja pokazala su da i žene koje redovno odlaze na gonekološki pregled – nerado podvrgavaju pregledu u proktološkoj ordinaciji, uprkos tome što je manje neprijatan. Zato često na svoju ruku posežemo za raznim mastima, kremama, mastima, i čepićima što može pogoršati tegobe, zamaskirati simptome i otežati lečenje nimalo bezopasnih bolesti.

1 HEMOROIDI 

Pojava čvorića oko anusa,svetlocrvena krv u stolici, rektalni bol, svrab, pečenje i osećaj pritiska- glavni su znaci koji upućuju hemoroidalnu bolest.

KAKO NASTAJU Hemoroidi su sunđerasti jastučići napunjeni krvlju koji za zatvaraju analni kanal, a problem nastaju ukoliko se poveća njihov venski splet, ili ako oslabe zidovi (proširenje) vena. Prema mestu nastanka, dele se na spoljašnje i unutrašnje, koji zahtevaju ozbiljnu dijagnostičku obradu, jer krvarenje u dubljim delovima analne regije može može biti posledica težeg oboljenja.

NE USTRUČAVAJTE SE DA ZATRAŽITE POMOĆ Neretko se javlja upala hemoroida, usled koje čvorići postaju  napaeti, nabrekli, crveni i vrlo bolni, izazivajući lažni nagon za pražnjenjem creva. Ponekad je praćen stvaranjem apcesa punim gnoja i krvi, koji pucaju izlivajući se u spoljnu sredinu. Osim toga, krvarenje iz hemoroida, koliko god da je oskudno, često uzrokuje malokrvnost.

LEČENJE U početku se terapija sastoji od korekcije ishrane i loših životnih navika (namirnice bogate vlaknastim materijama, izbegavati pušenje, alkoholna pića, i preterane količine kafe), uz upotrebu masti i, povremeno , laksativa i čepića, te besprekornu higijenu analnog poručja. U uznapredovalim studijumima primenjuje se zatvaranje krvnog suda(sklerozacija) ili podvezivanje čvorića, dok u težim slučajevima pribegava operativnom zahvatu – kriohiruškom (zamrzavanje čvorića) ili klasičnom, koji se u poslednje vreme vrlo uspešno izvodi laserom.

PREVENCIJA podrazumeva promenu načina života, prvenstveno korigovanje ishrane (dosta tečnosti, voća, povrća, mekinja, izbegavanje masne ,suve i začinjene hrane i mesne prerađevine) , da bi se sačuvala mekoća stolice te tako smanjio pritisak sadržaja creva u predelu retkuma. Preporučuje se redovna fizička aktivnost, koja će stimulisati rad creva..

2 ANALNI KONDILOMI

SIMPTOMI U predelu čmara javljaju se bradavičaste izrasline praćene svrabom i osećajem nelagodnosti.

KAKO NASTAJU? Reč je o infekciji humanim papiloma virusom, koja se prenosi isključivo polnim odnosom, a koja, osim genitalne, može zahvatiti i analnu regiju.


Vlažna sredina i povređivanje prilikom defekacije doprinose dodatnoj infekciji zahvećene regije  i izazivaju bujanje kondiloma, koji vrlo brzo dostižu gigantske dimenzije i potpuno zatvaraju analni otvor.

LEČENJE Analni kondilomi uklanjaju se elektrokauterizacijom (spaljivanjem) tečnim preparatima na bazi pedofilina, laserski  i hiruški (isecanjem).

PREVENCIJA Bezbedan sex jedini je način da se spreči pojava virusnih bradavica u genitalnoj I analnoj regiji.

3 ANALNA FISURA

SIMPTOMI Prilikom pražnjenja creva, ali i spontano, javljaju se intezivan bol i žarenje u analnom kanalu, gde se može napipati kvržica veličine graška, osetljiva na dodir, koja povremeno krvari.

KAKO NASTAJU? Analna fisura je bolna ranica na osetljivoj sluzokoži debelog creva, izazvana pojačanom napetošću unutrašnjeg sfinktera (mišić koji kontroliše pražnjenje creva).

Ne ustručavajte se da tražite pomoć.

Zbog izraženih bolova odlaže se pražnjenje creva, što posebno dovodi do novog  problema- opstipacije i, naravno, pogoršanja stanja. Osim toga, u oboleloj regiji može se nakupiti gnoj, a postoji opasnost da se upalni proces proširi na okolna tkiva.

LEČENJE Analna dilatacija je bezbolna intervencija kojom se proširuje anus kako bi se opustili okolni mišići I omogućilo zarastanje fisure. Preporučuje se I promena načina ishrane (dosta voća, povrća,žitarica), konzumiranje veće količine tečnosti I redovna fizička aktivnost, ali I izbegavanje belog hleba, slanine i ostalih mesnih prerađevina.

PREVENCIJA Zdrava oshrana i vežbanje su  najbolji način da se smanji telesna težina i obezbedi redovno pražnjenje creva, što će, posledično sprečiti i nastanak analne fisure.

4 PERIANALNI APSCES

SIMPTOMI Crvena, bolna oteklina na koži oko anusa izaziva jake bolove i svrab, naročito pri hodanju,sedenju, pražnjenju creva. Ponekad se javlja i povišena temperature.

KAKO NASTAJU Uzrokovan je prodorom bakterija u začepljene žlezde oko retkuma. Razvija se relativno brzo, pa se za dva-tri dana proširuje gnojni proces na koži oko anusa. Ukoliko se lečenje ne započne na vreme, mogu se razviti komplikacije u vidu propadanja tkiva i oštećenja, što dovodi do poremećaja pražnjenja creva.

LEČENJE Terapija podrazumeva hirušku intervenciju u lokalnoj anesteziji, a podrazmeva zasecanje i drenažu apscesa radi odstranjivanja gnojnog sadržaja.

PREVENCIJA Adekvanta higijena analne regije u mnogome smanjuje rizik od nastanka perinalnog apscesa.

5 ANALNA FISTULA

SIMPTOMI Povremeno curenje zamućenog žutog sadržaja u otvor kroz otvor u koži oko anusa. Može se javiti tup bol kada se privremeno začepi fistulozni  kanal.

KAKO NASTAJU? Analna fistula je gnojni kanal  koji spaja analni otvor s tkivom oko čmara, ili završnog dela debelog creva, do dubine koja u nekim slučajevima dostiže i dvadesetak centimetara. Neki od tih kanala izlazeu debelo crevo ili kroz kožu, dok se neki drugi završavaju negde u tkivu.
Rano dijagnostikovannje analne fistue izuzuzetno je značajno da se ne bi bolest proširila i poprimila hronični oblik. Međutim, kako je prljanje veša jedini simptom, pacjent dugo zanemaruje problem, pa se stanje vemenom toliko iskomplikuje da praktično onemogući lečenje.

LEČENJE terapija se sastoji od operativnog zahvata pod lokalnom anestezijom, pri čemu se prekida veza između spoljašnjeg i unutrašnjeg fistuloznog otvora I tako trajno sprečava mogućnost otvaranja fistule.Kako izgleda proktološki pregled

Proktološki pregled potpuno je bezbolan, a obavlja se tako što lekar pacjentu, koji leži na levom boku, pažljivo ispituje analni kanal. Reč je o četri odvojena pregleda koji čine celinu: spoljašnja inspekcija, digitorektalni pregled, retkoskopija i proktoskopija. Potom se određuje dijagnoza i po potrebi određuje dijagnoza i po potrebi preporučuje dalji tretman. Osobama starijim od 45 godina preporučuje se kontrola na svake dve godine. 
5 коментара: