Пређи на главни садржај

Napravite zdravu čokoladu

Zdrava čokolada pozitivno utiče na krvnu sliku, a u sebi sadrži kvalitetne sastojke i antioksidante.


NATUROLOG i učitelj zdravog života Georgij Nazarov smatra da ljudi koji imaju dobar doručak i izbalansiran ručak, neće osećati potrebu za večerom i neće imati potrebu za noćnim užinama.
Često se dešava da ljudima uveče „proradi” apetit, a to se loše odražava na njihovo zdravlje. Što je još gore, tada im se uglavnom jede slatko, odnosno - čokolada.
- Noću se često jede iz dosade ili zbog psiholoških razloga, jer se pojedinac suočava sa sobom i iz nezadovoljstva poseže za hranom - kaže Nazarov za „Ruski travar”. - Moramo da steknemo kontrolu nad onim što radimo tokom večernjih i jutarnjih sati. Nisam protivnik čokolade, ali je treba jesti na zdrav način. Uveče se treba zadovoljiti sa suvim voćem ili zdravom čokoladom. Zdrava čokolada pozitivno utiče na krvnu sliku, a u sebi sadrži kvalitetne sastojke i antioksidante. Takođe, zagovornik sam ranog odlaska u krevet i ranog buđenja.

ČOKOLADA SA BANANOM
Za zdravu čokoladu sa bananom potrebno su sledeći sastojci:
* dve supene kašike kakaoa
* dve čajne kašike biljnog mleka u prahu
* jedna čaša mlevenog rogača
* jedna zaleđena banana
* jedna supena kašika malteksa
Sve sastojke treba dobro promešati. Izbegavati više od jedne supene kašike dnevno. 


ČOKOLADA SA ROGAČEM
* tri supene kašike kakaoa
* jedna supena kašika malteksa
* jedna supena kašika mlevenog rogača
* jedna supena kašika mlevenog susama
* dve čajne kašike suvog biljnog mleka
* malo vanile
Sve dobro izmešati, prema potrebi dodajući malo biljnog mleka. Izbegavati više od jedne supene kašike dnevno.


Izvor: vecernjenovosti



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...