Пређи на главни садржај

Gde nestaje svo salo kada smršamo? Ne, ne pretvara se u mišiće…

Gde tačno odlazi salo kada smršamo? Neki ljudi misle kako se masne naslage pretvaraju u energiju i topliotu, dok drugi misle kako se mast pretvara u mišiće. Istina je, zapravo, mnogo zanimljivija.




Tačan odgovor je da se većina potrošene masti - izdahne. Telo sprema višak ugljenih hidrata i proteina u obliku triglicerida, koji se sastoje od ugljenika, vodonika i kiseonika. Trigliceridi se potom spremaju u kapljicama u masnim stanicama.
Jednom kada nastanu masne stanice, one ne nestaju, nego se smanjuju kada se trigliceridi iz njih troše. Kada telu nedostaje energije, kada je dnevni unos kalorija manji od onog koje je telu potrebno za dnevne aktivnosti, trigliceridi se metabolizuju, i uz pomoć kiseonika u atmosferi pretvaraju u ugljen-dioksid i vodu.
Kako bi potrošili 10 kilograma ljudskog sala, potrebno je udahnuti 29 kilograma kiseonika, nakon čega nastaje 28 kilograma ugljen-dioksida i 11 kilograma vode.
Kako bi uneo potrebnu količinu kiseonika, prosečan muškarac trebalo bi da udahne i izdahne oko 33.000 puta, a prosečna žena više od 50.000 puta. Nakon prolaska kroz metabolizam, nekadašnja mast napušta organizam kroz izdisaje, u kojima se ispušta ugljen-dioksid.
Australijski naučnik Endru Braun izračunao je tačne vrednosti masti, a rezultate je objavio u časopisu "British Medical Journal".
- Postoji iznenađujuća količina neznanja i zbunjenosti oko procesa metabolizma da gubi težinu - rekao je Braun.
- Tačan je odgovor da većina mase koja se izdahne odlazi u vetar - rekao je australijski TV voditelj i bivši fizičar Ruben Mirman, koji je sarađivao sa Braunom na istraživanju.
Izračunali su kako od 10 kilograma masti, 8,4 kilograma napušta telo. Preostalih 1,6 kilograma pretvara se u vodu, koju telo napušta u urinu, fekalijama, znoju, dahu, suzama i drugim telesnim tečnostima.
Važno je da upozorimo kako nećete brže gubiti telesnu težinu ako brže dišete - na taj način samo ćete postići hiperventilaciju, od koje će vam se vrteti u glavi, a mogli biste i da izgubite svest.
Jedini pouzdani način za gubitak viška kilograma je unos manje kalorija nego što trošite - ili kroz manju hranu, ili kroz povećanje telesne aktivnosti.



Izvor:vestionline

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Šta popiti kada nas nešto boli?

Kad god nas nešto zaboli, mašimo se za lekove protiv bolova koji su dostupni bez recepta. Uprkos tome što je do njih lako doći, to ne znači da ove nesteroidne antiinflamatorne lekove treba da koristite bez prethodne konsultacije s lekarom jer, kako kaže dr Aleksandar Stefoski, ne deluju svi na istu grupu organa. Uz to neki imaju manje, a neki više neželjenih dejstava. Za početak, evo osnovnih informacija o najčešće korišćenima. Brufen Generičko ime ibuprofen deluje protiv zapaljenja, povišene telesne temperature i bolova (analgoantipiretik), po mehanizmu sličnom dejstvu aspirina. To je nesteroidni antireumatik dobre podnošljivosti, koji se često preporučuje kao prvi izbor u terapiji reumatskih, akutnih infektivnih i drugih bolova. Doziranje je individualno, a prosečne dnevne doze za odrasle su 1.200 do 1.600 miligrama podeljeno u tri-četiri pojedinačne doze; kod dece je prosečna dnevna doza 20 miligrama po kilogramu telesne težine, a kod dece ispod 30 kilograma maksimalna dnevna doza

Ovas - ruski eliksir zdravlja

Za jedne - stočna hrana, za druge - hrana bogova. Drevni Grci i Skandinavci su imali potpuno različita mišljenja o zobi. Ova skromna žitarica je bila pravi spas od gladi za mnoge narode, ali u nekom periodu ljudi su je zaboravili. U naše vreme naučnici su otkrili izuzetna isceljujuća svojstva zobi, koja leči mnoge bolesti i pomaže pušačima da ostave cigarete. Zahvaljujući doktoru Vladimiru Izotovu, o „ruskom ovsenom eliksiru“ je saznao ceo svet. Po starim receptima Trideset tri medicinska preparata dnevno, konsultacije najboljih stručnjaka, najsavremenije metode terapije - i nikakvog progresa u lečenju. Sovjetski lekar Vladimir Izotov, koji je preboleo krpeljni encefalitis, nalazio se u teškom zdravstvenom stanju. Usled opasne virusne infekcije dobio je mnogobrojne komplikacije: bolest bubrega, išemiju, srčanu aritmiju, hipertenziju, pogoršanje sluha... Iako je Izotov bio doktor, nije uspeo da izleči sebe uz pomoć najnovijih preparata. Mnogobrojni lekovi, koje je uzimao po