Пређи на главни садржај

Gde nestaje svo salo kada smršamo? Ne, ne pretvara se u mišiće…

Gde tačno odlazi salo kada smršamo? Neki ljudi misle kako se masne naslage pretvaraju u energiju i topliotu, dok drugi misle kako se mast pretvara u mišiće. Istina je, zapravo, mnogo zanimljivija.




Tačan odgovor je da se većina potrošene masti - izdahne. Telo sprema višak ugljenih hidrata i proteina u obliku triglicerida, koji se sastoje od ugljenika, vodonika i kiseonika. Trigliceridi se potom spremaju u kapljicama u masnim stanicama.
Jednom kada nastanu masne stanice, one ne nestaju, nego se smanjuju kada se trigliceridi iz njih troše. Kada telu nedostaje energije, kada je dnevni unos kalorija manji od onog koje je telu potrebno za dnevne aktivnosti, trigliceridi se metabolizuju, i uz pomoć kiseonika u atmosferi pretvaraju u ugljen-dioksid i vodu.
Kako bi potrošili 10 kilograma ljudskog sala, potrebno je udahnuti 29 kilograma kiseonika, nakon čega nastaje 28 kilograma ugljen-dioksida i 11 kilograma vode.
Kako bi uneo potrebnu količinu kiseonika, prosečan muškarac trebalo bi da udahne i izdahne oko 33.000 puta, a prosečna žena više od 50.000 puta. Nakon prolaska kroz metabolizam, nekadašnja mast napušta organizam kroz izdisaje, u kojima se ispušta ugljen-dioksid.
Australijski naučnik Endru Braun izračunao je tačne vrednosti masti, a rezultate je objavio u časopisu "British Medical Journal".
- Postoji iznenađujuća količina neznanja i zbunjenosti oko procesa metabolizma da gubi težinu - rekao je Braun.
- Tačan je odgovor da većina mase koja se izdahne odlazi u vetar - rekao je australijski TV voditelj i bivši fizičar Ruben Mirman, koji je sarađivao sa Braunom na istraživanju.
Izračunali su kako od 10 kilograma masti, 8,4 kilograma napušta telo. Preostalih 1,6 kilograma pretvara se u vodu, koju telo napušta u urinu, fekalijama, znoju, dahu, suzama i drugim telesnim tečnostima.
Važno je da upozorimo kako nećete brže gubiti telesnu težinu ako brže dišete - na taj način samo ćete postići hiperventilaciju, od koje će vam se vrteti u glavi, a mogli biste i da izgubite svest.
Jedini pouzdani način za gubitak viška kilograma je unos manje kalorija nego što trošite - ili kroz manju hranu, ili kroz povećanje telesne aktivnosti.



Izvor:vestionline

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...