Пређи на главни садржај

Ponoćno grickanje

Najnovije naučno istraživanje pokazalo je da konzumiranje obroka nakon 8 sati uveče ne utiče na gomilanje suvišnih kilograma.

 Foto: Thinkstock / ilustracija


 Istraživači kraljevskog koledža u Londonu nisu pronašli nikakvu značajnu vezu između kasnih obroka i viška kilograma kod dece, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati prethodnih istraživanja ukazivali su na to da bi dobro tempirani obroci mogli da imaju veliki uticaj na biološki ritam.

To znači da bi takođe mogli da imaju veliki uticaj na metaboličke procese u organizmu, što bi za posledicu moglo da ima povećani rizik od gojaznosti.

Ipak, ova istraživanja bila su vrlo ograničena. Rezultati nove studije, u kojoj je učestvovalo 1.620 dece u periodu između 2008. i 2012. godine, pokazali su da kod dece, koja su večeru konzumirala između 8 i 10 uveče, nije zabeležen povećan rizik od gojaznosti u odnosu na decu koja su poslednje obroke u toku dana jela između 2 i 8 popodne.

“Rezultati ove studije su prilično iznenađujući. Mislili smo da ćemo naći vezu između kasnog konzumiranja obroka i povećanog rizika od gojaznosti, ali to nije bio slučaj. Ovakvim rezultatima možda je doprineo mali broj dece iz grupe koja su jela obroke nakon 8 sati uveče”, zaključila je doktor Gerda Pot, profesor Vrije univerziteta u Amsterdamu.




Izvor:dailymail.co.uk

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...