Пређи на главни садржај

Iskustvo sa djumbirom

Lično uvek sam težila alternativnoj medicini. Znam da ne može da izleči neke bolesti,naravno, ali može da ih ublaži i spreči njen neki razvitak u nekom početnom periodu.

Moja majka i otac su često koristili biljčice, to pamtim jos kao mala...malo malo pa ih vidim da piju čajeve, majka stavlja ubrane biljčice kamilice, nane..šipka da se suši. Moj otac ima jako veliku kolekciju, što novina, što knjiga o biljkama i zdravoj ishrani. Vremenom izgleda da sam i ja malo prisvojila to njihovo interesovanje za tu alternativnu medicinu. Udala se i jako volim svojoj deci da dajem čajeve ako dodje do mučnine, prehlade, pada imuniteta..sve to zahteva naravno i zdraviju ishranu, jer ne možemo očekivati neko izlečenje ili boljitak ako nam se ishrana zasniva na grickalicama..čipsu, pljeskavicama odnosno brzoj hrani.

 Резултат слика за djumbir

Imala sam jako dobru doktorku, dečjeg lekara, koja me je naučila da prvo pokušamo..naravno ako je prehlada ili nema potrebe za antibiotikom..da pokušamo sa sirupima od belog sleza sa čajevima pa ako je i dalje loše da ubacimo antibiotik. Deca porasla pa mi je to i ostalo u nekoj navici da ako stomak zaboli, ili nam je muka da uzmemo pre čaj i dijeticu nego da idem lekaru.
Volim sve da probam. Pa je tako na red dosao i đumbir, taj carobni đumbir. Mnogo sam čula priče o njemu. A jedna je jako i zanimljiva i to iz mog okruženja. Moja majka je eto nažalost ostala bez jednog bubrega, i od strane lekara preporučeno joj je da ima dijetu u ishani kako ga ne bi opteretila i ugrozila njegovo funkcionisanje.
Bubreg je morao da bude "čist" u smislu da nema kamen i pesak. Dešavalo se da ima malo peska ali nikako nije uspevala da ga se otarasi. Prošlog leta je pored uzimanja njenih grickalica(živa cvekla,brokoli,šargarepa..) krenula da pije đumbir. Celo leto ga je ona pila i moj otac pored nje. Divila sam joj se jer sam ja mnogo puta pokušavala ali neznam nije mi prijao..jednostavno odbojnost. Ali..kada je došla njena redovna kontrola bubrega..posle par meseci..kada je uradila eho bubrega za divno čudo, zaprepašćenje, naravno pozitivno, njen bubreg je bio u savršenom stanju. Znači bez tragova peska ičega. Uvek je imala, ali uvek, taj pesak..a sada čisto sve!

Kasnije je čula od svoje bivše koleginice da je i njoj nestao neki mali kamen koji je imala a isto je pila đumbir. Kasnije ja sam pricala sa jednom drugaricom da je uz pomoć đumbira prebrodila tumor na hipofizi, ali ipak, ograđujem se..treba i to proveriti. Prijateljica mi je tvrdila da ga je pila sa medom, ipak to je samo jedna dalja prijateljica sa kojom nisam imala neki blizi kontakt i da mogu da kažem da je samo to pila i izlecila se. Mozda ne može neke takve stvari da izleči ali može da ublaži i spreči neki dalji ozbiljniji razvitak bolesti.
Evo ja pišem ovo i pijem svoj đumbir..ipak!! Naterala sam sebe, jeste da je malo čudan jer je malo ljutkast ali ako ne pobediš sebe u svojim odbojnostima, nikada ništa u životu nećeš uspeti. Ja ga lično pijem za podizanje imuniteta jer sam hronični bolesnik,pa mi pad imuniteta u ovo vreme loše pada. Inače imam i problem sa želudcem,gde opet preporučuju da je i tu đumbir jako delotvoran. Pa videćemo.
 Preporucujem ga svima.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Dijeta kod oboljenja žučne kese

Uputstvo: 1. Neophodno je da se pridržavate uputstva za ishranu. 2. Osnovu dijete sačinjavaju namirnice sa malo nesvarljivih materija. 3. Naročito treba izbegavati jela koja nadimaju. 4. Koristite namirnice bogate ugljenih hidratima i proteinima, a siromašne masnoćama. 5. Sva jela treba sveže pripremati. 6. Način pripreme namirnica je kuvano,bareno i dinstano. 7. Treba česće uzimati manje obroke.

Kardamon začin iz vavilonskih vrtova

Najdelotvorniji kod organa za varenje, jer podstiče metabolizam i na taj način poboljšava varenje. Z a kardamon (Elettaria cardamomum), jedan od najstarijih i najcenjenijih začina, znalo se još pre pet hiljada godina. Drevni zapisi pokazuju da je još 720 godine pre Hrista gajen u vrtovima vavilonskih kraljeva. Stari Egipćani su ga žvakali da bi osvežili dah i izbeleli zube, a ta praksa se do danas zadržala u Indiji. Stari Grci i Rimljani od kardamona pravili su parfeme, koji je zbog specifičnih mirisnih nota i danas važan sastojak parfemske industrije. Kardamon potiče iz jugoistočne Azije. Ova zimzelena biljka sa debelim rizomom i stabljikom koja raste u visinu i do tri metra, najviše se gaji u Indiji. Cela obala Malabar u Indiji poznata je po bujnom rastinju ove začinske biljke, pa se, očigledno sa razlogom, jedna sorta kardamona upravo zove imenom ove oblasti. Sri Lanka je drugi najveći proizvođač ovog začina, mada među njima postoje razlike. Indijski kardamon je manji i aromatič...